Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy i doprawiamy solą. W rondelku łączymy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, miód, kurkumę, imbir, ostrą i słodka paprykę, sos sojowy, starty czosnek, konfiturę z pomarańczy.
Gotujemy 6-7 minut, aż sos pomarańczowy do kurczaka się nieco zredukuje. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy do momentu zgęstnięcia sosu pomarańczowego do kurczaka.
Polewamy sosem pierś z kurczaka umieszczoną w naczyniu żaroodpornym i marynujemy 1-2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Kurczaka w sosie pomarańczowym pieczemy przez 20 minut, od czasu do czasu polewając płynem. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka z imbirem podajemy z ryżem i polewamy sosem pomarańczowym z pieczenia. Przed podaniem kurczaka w sosie pomarańczowym dekorujemy plasterkami chili i listkami kolendry oraz skrapiamy sokiem z limonki.
„Ogłaszam moją taktykę na jesień: porządnie się rozgrzać! Najlepiej znakomitym kurczakiem pieczonym z imbirem. Po takiej rozgrzewce można już stawić czoła jesiennym chłodom!”
0,24 kg
22,88 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies