Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy i doprawiamy solą. W rondelku łączymy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, miód, kurkumę, imbir, ostrą i słodka paprykę, sos sojowy, starty czosnek, konfiturę z pomarańczy. Gotujemy 6-7 min., aż sos się nieco zredukuje. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aż sos zgęstnieje. Polewamy nim pierś z kurczaka, umieszczoną w naczyniu żaroodpornym i marynujemy 1-2 godz.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Kurczaka w marynacie pieczemy przez 20 min., od czasu do czasu polewając płynem. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka podajemy z ryżem i oblewamy sosem z pieczenia. Przed podaniem dekorujemy plasterkami chili i listkami kolendry oraz skrapiamy sokiem z limonki.
„Ogłaszam moją taktykę na jesień: porządnie się rozgrzać! Najlepiej znakomitym kurczakiem pieczonym z imbirem. Po takiej rozgrzewce można już stawić czoła jesiennym chłodom!”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies