Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy i doprawiamy solą. W rondelku łączymy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, miód, kurkumę, imbir, ostrą i słodka paprykę, sos sojowy, starty czosnek, konfiturę z pomarańczy. Gotujemy 6-7 min., aż sos się nieco zredukuje. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aż sos zgęstnieje. Polewamy nim pierś z kurczaka, umieszczoną w naczyniu żaroodpornym i marynujemy 1-2 godz.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Kurczaka w marynacie pieczemy przez 20 min., od czasu do czasu polewając płynem. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka podajemy z ryżem i oblewamy sosem z pieczenia. Przed podaniem dekorujemy plasterkami chili i listkami kolendry oraz skrapiamy sokiem z limonki.
„Ogłaszam moją taktykę na jesień: porządnie się rozgrzać! Najlepiej znakomitym kurczakiem pieczonym z imbirem. Po takiej rozgrzewce można już stawić czoła jesiennym chłodom!”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.