Kurczak w sosie mandarynkowym podany z tajskim ryżem

Kurczak w sosie mandarynkowym podany z tajskim ryżem
Dania obiadowe
3-4
Łatwe
40min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka Jakość z Natury Carrefour
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego Carrefour Bio
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour
  • 4-6 mandarynek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 250 ml wody
  • sól

 

  • 1-2 łyżki sezamu
  • brokuł

Krok 1

Pokrojonego w kostkę kurczaka przekładamy do miski. Polewamy olejem oraz doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na patelnię i smażymy do zarumienienia. Zawartość przekładamy do miski.

Na tę samą patelnię (bez mycia) dodajemy przetarty imbir, wlewamy miód oraz sok wyciśnięty z mandarynek. Delikatnie podgrzewamy, aż sos się skarmelizuje i zacznie bulgotać. Do wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Powstałą mieszankę przelewamy na patelnię i ponownie mieszamy. Sos powinien zgęstnieć. Po chwili wsypujemy uprzednio przygotowanego kurczaka i ponownie mieszamy, aż sos pokryje wszystkie kawałki.

Krok 2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuła gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Kurczaka przekładamy do miski. Dodajemy ryż oraz różdżki brokuła. Kurczaka posypujemy sezamem oraz polewamy octem ryżowym.

Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

8
99
 

0,2 kg

44,95 zł/1 kg

10
99
 

0,5 kg

21,98 zł/1 kg

4
99
 

0,5 kg

9,98 zł/1 kg

8
49
 

0,15 l

56,60 zł/1 l

4
99
 

1 szt.

6
69
 

0,226 kg

29,60 zł/1 kg

4
28
 

8,56 zł/1 kg

12
00
 

23,99 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu