Kurczak w musztardzie z fasolką szparagową

Kurczak w musztardzie z fasolką szparagową
Dania obiadowe
4
Łatwy
1 h
Ocena 5

Składniki

 

  • 400 g fasolki szparagowej
  • sok z połowy cytryny
  • papryczka chili

Krok 1

Fasolka szparagowa

Odcinamy końcówki fasolki szparagowej i gotujemy ją w garnku z posoloną wodą ok. 5 minut. Odcedzamy fasolkę i wykładamy na talerz. Polewamy sokiem z cytryny, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę posiekanej papryczki chili i polewamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec mieszamy. 

Kurczak

Ćwiartki z kurczaka nacieramy solą i pieprzem, oprószamy posiekanym rozmarynem i skrapiamy oliwą. Pora myjemy i kroimy w talarki.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka skórą do dołu ok. 5 minut, aż skórka się zrumieni, następnie odwracamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pora i 4 ząbki czosnku. Gdy por się zeszkli, dolewamy odrobinę wody i dusimy wszystko ok. 20 minut. Gdy kurczak będzie gotowy, wykładamy go na talerz. Do pora na patelni dolewamy 100 ml śmietany 30% oraz 1 czubatą dużą łyżkę musztardy Dijon i całość mieszamy podgrzewając kilka minut. Danie serwujemy z sosem porowym oraz fasolką szparagową. 

Niektórzy twierdzą, że „musztarda po obiedzie”, jednak ja zdecydowanie wolę ją w trakcie spożywania posiłku. Zwłaszcza jako składnik sosu, w towarzystwie chrupiącego kurczaka i fasolki. Danie zawsze na czasie i mile widziane na moim stole.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
59
 

10,99 zł/1 kg

7
99
 

0,22 kg

36,32 zł/1 kg

5
99
 

0,37 kg

16,19 zł/1 kg

6
69
 

1 szt.

6
19
 

0,2 kg

30,95 zł/1 kg

3
99
 

0,5 kg

7,98 zł/1 kg

1   
29
1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

Promocja
31
19
 

0,5 l

62,38 zł/1 l

5
59
 

0,34 l

16,44 zł/1 l

1
71
 

8,56 zł/1 kg

8
99
 

0,8 kg

11,24 zł/1 kg

1
79
 

1 szt.

5
89
 

0,28 kg

21,04 zł/1 kg

1
71
 

8,56 zł/1 kg

3
25
 

0,2 kg

16,25 zł/1 kg

3
99
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy