Fasolka szparagowa
Odcinamy końcówki fasolki szparagowej i gotujemy ją w garnku z posoloną wodą ok. 5 minut. Odcedzamy fasolkę i wykładamy na talerz. Polewamy sokiem z cytryny, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę posiekanej papryczki chili i polewamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec mieszamy.
Kurczak
Ćwiartki z kurczaka nacieramy solą i pieprzem, oprószamy posiekanym rozmarynem i skrapiamy oliwą. Pora myjemy i kroimy w talarki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka skórą do dołu ok. 5 minut, aż skórka się zrumieni, następnie odwracamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pora i 4 ząbki czosnku. Gdy por się zeszkli, dolewamy odrobinę wody i dusimy wszystko ok. 20 minut. Gdy kurczak będzie gotowy, wykładamy go na talerz. Do pora na patelni dolewamy 100 ml śmietany 30% oraz 1 czubatą dużą łyżkę musztardy Dijon i całość mieszamy podgrzewając kilka minut. Danie serwujemy z sosem porowym oraz fasolką szparagową.
Niektórzy twierdzą, że „musztarda po obiedzie”, jednak ja zdecydowanie wolę ją w trakcie spożywania posiłku. Zwłaszcza jako składnik sosu, w towarzystwie chrupiącego kurczaka i fasolki. Danie zawsze na czasie i mile widziane na moim stole.
0,5 kg
15,98 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies