Kurczak teriyaki z sezamem, podany z ryżem i pieczonymi szparagami

Kurczak teriyaki z sezamem, podany z ryżem i pieczonymi szparagami
Dania obiadowe
2
Łatwe
1,5h

Składniki :

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego Carrefour
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki miodu Carrefour Bio
  • 2 limonki
  • 2-3 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu basmati Carrefour Bio
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sezamu
  • świeża kolendra

Krok 1

Do garnuszka wlewamy sos sojowy, 100 ml wody i dodajemy starty na tarce czosnek oraz imbir. Następnie olej sezamowy, miód oraz sok z połowy limonki. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
 
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Połową porcji sosu polewamy ćwiartki z kurczaka ułożone w brytfance. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Pieczemy kurczaka ok. 20 min. Po upływie tego czasu polewamy pozostałą porcją sosu i pieczemy do zarumienienia kolejne 30 min. 10 min przed końcem pieczenia układamy szparagi. Wkładamy ponownie do piekarnika. Przed podaniem kurczaka posypujemy sezamem i kolendrą oraz skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z ryżem.

Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
60
 

~ 0,6 kg

11,00 zł/1 kg

5
99
 

0,125 l

47,92 zł/1 l

20
99
 

2 szt.

10,50 zł/1 szt.

13
69
 

0,3 kg

45,63 zł/1 kg

3
70
 

~ 0,1 kg

36,99 zł/1 kg

4
00
 

~ 0,1 kg

39,99 zł/1 kg

15
99
 

0,25 l

63,96 zł/1 l

6
30
 

~ 0,42 kg

14,99 zł/1 kg

6
29
 

0,4 kg

15,73 zł/1 kg

5
99
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu