Kurczak teriyaki z sezamem, podany z ryżem i pieczonymi szparagami

Kurczak teriyaki z sezamem, podany z ryżem i pieczonymi szparagami
Dania obiadowe
2
Łatwe
1,5h

Składniki :

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego Carrefour
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki miodu Carrefour Bio
  • 2 limonki
  • 2-3 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu basmati Carrefour Bio
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sezamu
  • świeża kolendra

Krok 1

Do garnuszka wlewamy sos sojowy, 100 ml wody i dodajemy starty na tarce czosnek oraz imbir. Następnie olej sezamowy, miód oraz sok z połowy limonki. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
 
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Połową porcji sosu polewamy ćwiartki z kurczaka ułożone w brytfance. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Pieczemy kurczaka ok. 20 min. Po upływie tego czasu polewamy pozostałą porcją sosu i pieczemy do zarumienienia kolejne 30 min. 10 min przed końcem pieczenia układamy szparagi. Wkładamy ponownie do piekarnika. Przed podaniem kurczaka posypujemy sezamem i kolendrą oraz skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z ryżem.

Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

12
79
 

~ 0,8 kg

15,99 zł/1 kg

4
49
 

0,125 l

35,92 zł/1 l

5
00
 

~ 0,5 kg

9,99 zł/1 kg

14
39
 

0,3 kg

47,97 zł/1 kg

2
16
 

~ 0,054 kg

39,99 zł/1 kg

4
40
 

~ 0,1 kg

43,99 zł/1 kg

19
59
 

0,25 l

78,36 zł/1 l

2
00
 

~ 0,04 kg

49,99 zł/1 kg

8
15
 

0,4 kg

20,38 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu