Krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym

Krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym
Dania obiadowe
2
Łatwe
40min

Składniki

  • 18-20 tygrysich krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • świeża kolendra Carrefour

 

Sos pomarańczowy

 

  • sok z 2 pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

  • 200 g ryżu basmati Carrefour Bio
  • 1 awokado
  • 1 mango
  • limonka

Krok 1

Krewetki rozmrażamy i przekładamy do miski. Do drugiej miski wyciskamy sok z limonki oraz sok z pomarańczy. Dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Wrzucamy starty na tarce imbir, pokrojony w plasterki czosnek oraz drobno pokrojone chili. Całość podsmażamy kilka chwil. Dodajemy krewetki i smażymy ok. 2 min z każdej strony. Możemy doprawić odrobiną soli. Następnie wlewamy pomarańczowy sos i zostawiamy, aż nieco zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.

W międzyczasie do miski wsypujemy pokrojone w kosteczkę awokado oraz mango. Doprawiamy świeżą kolendrą.

Krewetki podajemy z ryżem basmati oraz sałatką z awokado i mango.