Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty

Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty
Dania obiadowe
4os
Łatwy
1h

Składniki

  • ok. 600 g schabu wieprzowego bez kości (4 kotlety)
  • 2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g pestek dyni
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 10 g mąki pszennej
  • 300 g czerwonej kapusty
  • 100 g jabłek (1 małe jabłko)
  • 30 g ziaren słonecznika
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 g miodu
  • ok 150 ml oleju Kujawski 3 Ziarna

 

Krok 1

Kapustę szatkujemy dość cienko. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka, słonecznik oraz starte jabłko. 50 ml Kujawskiego 3 ziarna mieszamy z miodem, sokiem z cytryny. Polewamy sałatkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

Krok 2

Mięso dzielimy na 4 kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną gorczycą. Oprószamy mąką z obu stron. W jednym naczyniu rozmącamy jajka, a w drugim mieszamy bułkę tartą z pestkami dyni. Panierujemy kotlety w jajku i bułce.

Na patelni rozgrzewamy 100 ml Kujawskiego 3 Ziarna. Smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. 

Podajemy z surówką z czerwonej kapusty.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Schab wieprzowy bez kości
16,99 zł/1 kg
16,31 zł
Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego o różnej wielkości 6 sztuk
6 szt.
1,17 zł/1 szt.
6,99 zł
Carrefour Classic Bułka tarta 400 g
0,4 kg
7,13 zł/1 kg
2,85 zł
KRESTO Pestki dyni 100 g
0,1 kg
50,90 zł/1 kg
5,09 zł
Prymat Gorczyca biała cała 30 g
0,03 kg
53,00 zł/1 kg
1,59 zł
Carrefour Classic Mąka pszenna tortowa typ 450 1 kg
1 kg
1,69 zł/1 kg
1,69 zł
Jabłka "Jakość z Natury Carrefour", tacka 4 szt.
1 szt.
5,99 zł/1 szt.
5,99 zł
Miód pszczeli wielokwiatowy "Jakość z Natury Carrefour", 250 g
0,25 kg
31,96 zł/1 kg
7,99 zł
Kapusta czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
8,48 zł
Słonecznik łuskany 200g
0,2 kg
14,95 zł/1 kg
2,99 zł
Cytryny ważone
7,99 zł/1 kg
1,60 zł

Zobacz również inne przepisy