Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty

Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty
Dania obiadowe
4os
Łatwy
1h

Składniki

  • ok. 600 g schabu wieprzowego bez kości (4 kotlety)
  • 2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g pestek dyni
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 10 g mąki pszennej
  • 300 g czerwonej kapusty
  • 100 g jabłek (1 małe jabłko)
  • 30 g ziaren słonecznika
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 g miodu
  • ok 150 ml oleju Kujawski 3 Ziarna

 

Krok 1

Kapustę szatkujemy dość cienko. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka, słonecznik oraz starte jabłko. 50 ml Kujawskiego 3 ziarna mieszamy z miodem, sokiem z cytryny. Polewamy sałatkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

Krok 2

Mięso dzielimy na 4 kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną gorczycą. Oprószamy mąką z obu stron. W jednym naczyniu rozmącamy jajka, a w drugim mieszamy bułkę tartą z pestkami dyni. Panierujemy kotlety w jajku i bułce.

Na patelni rozgrzewamy 100 ml Kujawskiego 3 Ziarna. Smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. 

Podajemy z surówką z czerwonej kapusty.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

17
83
 

22,29 zł/1 kg

6
69
 

6 szt.

1,12 zł/1 szt.

3
99
 

0,4 kg

9,98 zł/1 kg

21
49
 

0,4 kg

53,73 zł/1 kg

1   
55
1
15
 

0,03 kg

38,33 zł/1 kg

-26%
2
99
 

1 kg

1
90
 

3,80 zł/1 kg

7
69
 

0,25 kg

30,76 zł/1 kg

6
44
 

3,79 zł/1 kg

6
49
 

0,2 kg

32,45 zł/1 kg

19
09
 

0,25 l

76,36 zł/1 l

1
52
 

7,60 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy