Kotleciki z szynki wieprzowej

Kotleciki z szynki wieprzowej
Dania obiadowe
1-2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 kotlety z szynki wieprzowej
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej lub serrano
  • kilka listków szałwii
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml białego wina
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Kotleciki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki szynki parmeńskiej przekrawamy na pół. Obkładamy nimi mięso, wkładając do środka listki szałwii.  

Krok 2

Na patelni roztapiamy masło z miodem. Kotleciki smażymy 2-3 min. z każdej strony. Następnie wlewamy wino i dusimy mięso przez 8-10 min. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.


„Rozkazuję przeprowadzić otoczenie: soczystą szynkę wieprzową otoczyć plastrami szynki parmeńskiej i listkami szałwii. Kulinarne zwycięstwo gwarantowane!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

16
79
 

20,99 zł/1 kg

13
04
 

0,07 kg

186,29 zł/1 kg

10
19
 

0,2 kg

50,95 zł/1 kg

1
71
 

8,56 zł/1 kg

0
99
 

1 kg

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy