Kotleciki amarantusowe z indyka

Kotleciki amarantusowe z indyka
Dania obiadowe
4-5
Łatwy
35 min.
Ocena 3

Składniki

kotleciki:

  • 400 g mielonego udka z indyka
  • 3 suszone pomidory
  • 4 łyżki mąki amarantusowej
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki oregano

sałatka:

  • sałata masłowa
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórki gruntowe
  • czerwona cebula
  • 200 ml jogurtu
  • oliwa

Krok 1

Mięso mielimy wraz z suszonymi pomidorami. Przekładamy do miski, dodajemy łyżkę oliwy, zimna wodę, mąkę z amarantusa, słodką i ostrą paprykę, oregano, kurkumę oraz kolendrę. Całość mieszamy i formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Smażymy kotleciki na złoty kolor. 

 

Krok 2

Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, kawałki ogórka oraz drobno posiekaną cebulkę. Polewamy łyżką oliwy i doprawiamy pieprzem. 

Kotleciki podajemy z jogurtem greckim oraz sałatką.

„Cieplejsze dni zachęcają do spożywania dań lekkostrawnych, dlatego ze wszech miar polecaną potrawą będą kotleciki indycze z dużą sałatką. Kto się jeszcze nie przekonał, do kuchni marsz.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

16
00
 

0,75 kg

21,33 zł/1 kg

15
99
 

0,15 kg

106,60 zł/1 kg

13
99
 

0,25 l

55,96 zł/1 l

6
69
 

9 l

0,74 zł/1 l

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

2
39
 

0,01 kg

239,00 zł/1 kg

1
49
 

0,01 kg

149,00 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.

12
49
 

0,5 kg

24,98 zł/1 kg

4
99
 

1 kg

4
19
 

0,4 kg

10,48 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu