Kotleciki amarantusowe z indyka

Kotleciki amarantusowe z indyka
Dania obiadowe
4-5
Łatwy
35 min.
Ocena 3

Składniki

kotleciki:

  • 400 g mielonego udka z indyka
  • 3 suszone pomidory
  • 4 łyżki mąki amarantusowej
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki oregano

sałatka:

  • sałata masłowa
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórki gruntowe
  • czerwona cebula
  • 200 ml jogurtu
  • oliwa

Krok 1

Mięso mielimy wraz z suszonymi pomidorami. Przekładamy do miski, dodajemy łyżkę oliwy, zimna wodę, mąkę z amarantusa, słodką i ostrą paprykę, oregano, kurkumę oraz kolendrę. Całość mieszamy i formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Smażymy kotleciki na złoty kolor. 

 

Krok 2

Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, kawałki ogórka oraz drobno posiekaną cebulkę. Polewamy łyżką oliwy i doprawiamy pieprzem. 

Kotleciki podajemy z jogurtem greckim oraz sałatką.

„Cieplejsze dni zachęcają do spożywania dań lekkostrawnych, dlatego ze wszech miar polecaną potrawą będą kotleciki indycze z dużą sałatką. Kto się jeszcze nie przekonał, do kuchni marsz.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0,75 kg

17,32 zł/1 kg

12,99 zł

0,27 kg

53,67 zł/1 kg

14,49 zł

0,2 kg

59,95 zł/1 kg

11,99 zł

0,5 l

65,38 zł/1 l

32,69 zł

0,5 l

1,18 zł/1 l

0,59 zł

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

0,99 zł

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

0,99 zł

0,01 kg

239,00 zł/1 kg

2,39 zł

0,01 kg

129,00 zł/1 kg

1,29 zł

1 szt.

3,49 zł

0,5 kg

17,98 zł/1 kg

8,99 zł

1 kg

3,99 zł

4,99 zł/1 kg

2,50 zł

0,18 l

9,39 zł/1 l

1,69 zł

Zobacz również inne przepisy