Kotleciki amarantusowe z indyka

Kotleciki amarantusowe z indyka
Dania obiadowe
4-5
Łatwy
35 min.
Ocena 3

Składniki

kotleciki:

  • 400 g mielonego udka z indyka
  • 3 suszone pomidory
  • 4 łyżki mąki amarantusowej
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki oregano

sałatka:

  • sałata masłowa
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórki gruntowe
  • czerwona cebula
  • 200 ml jogurtu
  • oliwa

Krok 1

Mięso mielimy wraz z suszonymi pomidorami. Przekładamy do miski, dodajemy łyżkę oliwy, zimna wodę, mąkę z amarantusa, słodką i ostrą paprykę, oregano, kurkumę oraz kolendrę. Całość mieszamy i formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Smażymy kotleciki na złoty kolor. 

 

Krok 2

Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, kawałki ogórka oraz drobno posiekaną cebulkę. Polewamy łyżką oliwy i doprawiamy pieprzem. 

Kotleciki podajemy z jogurtem greckim oraz sałatką.

„Cieplejsze dni zachęcają do spożywania dań lekkostrawnych, dlatego ze wszech miar polecaną potrawą będą kotleciki indycze z dużą sałatką. Kto się jeszcze nie przekonał, do kuchni marsz.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

13
90
 

0,75 kg

18,53 zł/1 kg

13
79
 

0,27 kg

51,07 zł/1 kg

11
99
 

0,2 kg

59,95 zł/1 kg

31
19
 

0,5 l

62,38 zł/1 l

6
69
 

9 l

0,74 zł/1 l

0
99
 

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

0
99
 

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

2
39
 

0,01 kg

239,00 zł/1 kg

1
39
 

0,01 kg

139,00 zł/1 kg

5
69
 

1 szt.

4
99
 

0,25 kg

19,96 zł/1 kg

5
99
 

2 kg

3,00 zł/1 kg

2
50
 

4,99 zł/1 kg

3
29
 

0,23 kg

14,30 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy