Korzenna bagietka z grilla faszerowana kiełbasą podwawelską

Korzenna bagietka z grilla faszerowana kiełbasą podwawelską
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  •             korzenna bagietka
  •             2 x kiełbasa podwawelska
  •             łyżeczka masła
  •             ząbek czosnku
  •             szczypta oregano
  •             pół bakłażana
  •             pół papryki
  •             pół cukinii

sos ziołowo-paprykowy

  •            3 łyżki jogurtu naturalnego
  •            pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  •            garść posiekanych  świeżych ziół : oregano/ tymianek
  •             łyżeczka oliwy
  •             sól, pieprz

Krok 1

Kiełbasę oraz bagietkę przykładamy do siebie, wyrównujemy je i odcinamy końce, aby  były równe. Bagietkę przebijamy nożem ( możemy wydrążyć nieco ze środka, aby kiełbasa się zmieściła.) W osobnej miseczce mieszamy masło ze startym czosnkiem oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nim środek bułki. Następnie wkładamy kiełbasę. Bułkę owijamy w folie aluminiową i kładziemy na grillu. Grillujemy ok 30 min, aż kiełbaska w środku będzie upieczona. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć filię spożywczą, aby bułkę nieco zarumienić.

Krok 2

W międzyczasie  warzywa myjemy. Cukinię oraz bakłażana kroimy na plasterki, a paprykę w słupki. Skrapiamy oliwą i opiekamy z każdej strony do zarumienienia.

Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami, słodką papryką oraz łyżeczką oliwy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odkładamy do lodówki.

- Grilluj nie tylko mięso, ale też warzywa i owoce sezonowe. Smakują doskonale i dostarczają cennych składników odżywczych. 
- Przyrządź marynatę na bazie świeżych ziół, np. rozmarynu, oregano, bazylii, mięty, szałwii. Zioła wzbogacą smak mięsa i wpłyną korzystnie na proces trawienia.

 

 

„We Francji bez bagietki żyć się nie da! Ale ta jest wyjątkowa… Korzenny smak i iście cesarskie dodatki to połączenie tak wykwintne, że zasługuje na medal!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
39
 

0,16 kg

21,19 zł/1 kg

11
69
 

0,2 kg

58,45 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

1
39
 

0,01 kg

139,00 zł/1 kg

10
99
 

1 szt.

3
60
 

8,99 zł/1 kg

3
80
 

9,99 zł/1 kg

1
99
 

0,18 kg

11,06 zł/1 kg

0
99
 

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

5
39
 

1 szt.

29
59
 

0,75 l

39,45 zł/1 l

1
39
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród