Korzenna bagietka z grilla faszerowana kiełbasą podwawelską

Korzenna bagietka z grilla faszerowana kiełbasą podwawelską
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  •             korzenna bagietka
  •             2 x kiełbasa podwawelska
  •             łyżeczka masła
  •             ząbek czosnku
  •             szczypta oregano
  •             pół bakłażana
  •             pół papryki
  •             pół cukinii

sos ziołowo-paprykowy

  •            3 łyżki jogurtu naturalnego
  •            pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  •            garść posiekanych  świeżych ziół : oregano/ tymianek
  •             łyżeczka oliwy
  •             sól, pieprz

Krok 1

Kiełbasę oraz bagietkę przykładamy do siebie, wyrównujemy je i odcinamy końce, aby  były równe. Bagietkę przebijamy nożem ( możemy wydrążyć nieco ze środka, aby kiełbasa się zmieściła.) W osobnej miseczce mieszamy masło ze startym czosnkiem oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nim środek bułki. Następnie wkładamy kiełbasę. Bułkę owijamy w folie aluminiową i kładziemy na grillu. Grillujemy ok 30 min, aż kiełbaska w środku będzie upieczona. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć filię spożywczą, aby bułkę nieco zarumienić.

Krok 2

W międzyczasie  warzywa myjemy. Cukinię oraz bakłażana kroimy na plasterki, a paprykę w słupki. Skrapiamy oliwą i opiekamy z każdej strony do zarumienienia.

Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami, słodką papryką oraz łyżeczką oliwy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odkładamy do lodówki.

- Grilluj nie tylko mięso, ale też warzywa i owoce sezonowe. Smakują doskonale i dostarczają cennych składników odżywczych. 
- Przyrządź marynatę na bazie świeżych ziół, np. rozmarynu, oregano, bazylii, mięty, szałwii. Zioła wzbogacą smak mięsa i wpłyną korzystnie na proces trawienia.

 

 

„We Francji bez bagietki żyć się nie da! Ale ta jest wyjątkowa… Korzenny smak i iście cesarskie dodatki to połączenie tak wykwintne, że zasługuje na medal!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Bagietka korzenna mała 160 g
1 szt.
1,99 zł/1 szt.
1,99 zł
2,29 zł
PROMOCYJNA CENA
Łaciate Masło ekstra 200 g
0,2 kg
32,95 zł/1 kg
6,59 zł
Natureza brokuły sztuka
1 kg
4,99 zł/1 kg
4,99 zł
Carrefour Oregano suszone 10 g
0,01 kg
115,00 zł/1 kg
1,15 zł
Natureza bakłażan tacka 2 szt.
0,5 kg
19,98 zł/1 kg
9,99 zł
Papryka czerwona ważona
13,99 zł/1 kg
3,08 zł
Cukinia ważona
5,99 zł/1 kg
2,16 zł
Jogurt naturalny sokólski 400 g
0,4 kg
6,98 zł/1 kg
2,79 zł
Carrefour Papryka słodka mielona 20 g
0,02 kg
44,50 zł/1 kg
0,89 zł
Costa d'Oro l'Integrale Niefiltrowana oliwa z oliwek 500 ml
0,5 l
41,98 zł/1 l
20,99 zł
25,89 zł
PROMOCYJNA CENA
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł

Zobacz również inne przepisy