Korzenna bagietka z grilla faszerowana kiełbasą podwawelską

Korzenna bagietka z grilla faszerowana kiełbasą podwawelską
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  •             korzenna bagietka
  •             2 x kiełbasa podwawelska
  •             łyżeczka masła
  •             ząbek czosnku
  •             szczypta oregano
  •             pół bakłażana
  •             pół papryki
  •             pół cukinii

sos ziołowo-paprykowy

  •            3 łyżki jogurtu naturalnego
  •            pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  •            garść posiekanych  świeżych ziół : oregano/ tymianek
  •             łyżeczka oliwy
  •             sól, pieprz

Krok 1

Kiełbasę oraz bagietkę przykładamy do siebie, wyrównujemy je i odcinamy końce, aby  były równe. Bagietkę przebijamy nożem ( możemy wydrążyć nieco ze środka, aby kiełbasa się zmieściła.) W osobnej miseczce mieszamy masło ze startym czosnkiem oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nim środek bułki. Następnie wkładamy kiełbasę. Bułkę owijamy w folie aluminiową i kładziemy na grillu. Grillujemy ok 30 min, aż kiełbaska w środku będzie upieczona. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć filię spożywczą, aby bułkę nieco zarumienić.

Krok 2

W międzyczasie  warzywa myjemy. Cukinię oraz bakłażana kroimy na plasterki, a paprykę w słupki. Skrapiamy oliwą i opiekamy z każdej strony do zarumienienia.

Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami, słodką papryką oraz łyżeczką oliwy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odkładamy do lodówki.

- Grilluj nie tylko mięso, ale też warzywa i owoce sezonowe. Smakują doskonale i dostarczają cennych składników odżywczych. 
- Przyrządź marynatę na bazie świeżych ziół, np. rozmarynu, oregano, bazylii, mięty, szałwii. Zioła wzbogacą smak mięsa i wpłyną korzystnie na proces trawienia.

 

 

„We Francji bez bagietki żyć się nie da! Ale ta jest wyjątkowa… Korzenny smak i iście cesarskie dodatki to połączenie tak wykwintne, że zasługuje na medal!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Bagietka korzenna duża 360 g
1 szt.
3,99 zł/1 szt.
3,99 zł
Łaciate Masło ekstra 200 g
0,2 kg
24,95 zł/1 kg
4,99 zł
Prymat Oregano suszone 8 g
0,008 kg
161,25 zł/1 kg
1,29 zł
BIO KALAREPA SZT
1 szt.
5,99 zł/1 szt.
5,99 zł
Papryka czerwona ważona
10,99 zł/1 kg
2,42 zł
Piątnica Jogurt naturalny 330 g
0,33 kg
8,15 zł/1 kg
2,69 zł
Prymat Papryka słodka mielona 20 g
0,02 kg
64,50 zł/1 kg
1,29 zł
Tymianek świeży
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
La Española Oliwa z oliwek extra virgin 500 ml
0,5 l
39,98 zł/1 l
19,99 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
42,50 zł/1 kg
0,85 zł

Zobacz również inne przepisy