Korzenna bagietka z grilla faszerowana kiełbasą podwawelską

Korzenna bagietka z grilla faszerowana kiełbasą podwawelską
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  •             korzenna bagietka
  •             2 x kiełbasa podwawelska
  •             łyżeczka masła
  •             ząbek czosnku
  •             szczypta oregano
  •             pół bakłażana
  •             pół papryki
  •             pół cukinii

sos ziołowo-paprykowy

  •            3 łyżki jogurtu naturalnego
  •            pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  •            garść posiekanych  świeżych ziół : oregano/ tymianek
  •             łyżeczka oliwy
  •             sól, pieprz

Krok 1

Kiełbasę oraz bagietkę przykładamy do siebie, wyrównujemy je i odcinamy końce, aby  były równe. Bagietkę przebijamy nożem ( możemy wydrążyć nieco ze środka, aby kiełbasa się zmieściła.) W osobnej miseczce mieszamy masło ze startym czosnkiem oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nim środek bułki. Następnie wkładamy kiełbasę. Bułkę owijamy w folie aluminiową i kładziemy na grillu. Grillujemy ok 30 min, aż kiełbaska w środku będzie upieczona. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć filię spożywczą, aby bułkę nieco zarumienić.

Krok 2

W międzyczasie  warzywa myjemy. Cukinię oraz bakłażana kroimy na plasterki, a paprykę w słupki. Skrapiamy oliwą i opiekamy z każdej strony do zarumienienia.

Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami, słodką papryką oraz łyżeczką oliwy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odkładamy do lodówki.

- Grilluj nie tylko mięso, ale też warzywa i owoce sezonowe. Smakują doskonale i dostarczają cennych składników odżywczych. 
- Przyrządź marynatę na bazie świeżych ziół, np. rozmarynu, oregano, bazylii, mięty, szałwii. Zioła wzbogacą smak mięsa i wpłyną korzystnie na proces trawienia.

 

 

„We Francji bez bagietki żyć się nie da! Ale ta jest wyjątkowa… Korzenny smak i iście cesarskie dodatki to połączenie tak wykwintne, że zasługuje na medal!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Bagietka korzenna duża 360 g
1 szt.
3,99 zł/1 szt.
3,99 zł
Łaciate Masło ekstra 200 g
0,2 kg
22,45 zł/1 kg
4,49 zł
5,49 zł
PROMOCYJNA CENA
Czosnek młody sztuka
1 szt.
2,49 zł/1 szt.
2,49 zł
Prymat Oregano suszone 8 g
0,008 kg
173,75 zł/1 kg
1,39 zł
BAKŁAŻAN 2 SZTUKI
0,5 kg
13,98 zł/1 kg
6,99 zł
Papryka czerwona ważona
11,99 zł/1 kg
4,80 zł
Bakoma Jogurt naturalny 350 g
0,35 kg
11,69 zł/1 kg
4,09 zł
Kamis Papryka słodka mielona 50 g
0,05 kg
79,80 zł/1 kg
3,99 zł
Tymianek duży, świeży
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
La Pedriza Oliwa z oliwek Extra Virgin 250 ml
0,25 l
47,16 zł/1 l
11,79 zł
Sól kujawska warzona spożywcza jodowana 1 kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
44,50 zł/1 kg
0,89 zł

Zobacz również inne przepisy