Kopytka z bobu, pesto z rukoli i parmezanem

Kopytka z bobu, pesto z rukoli i parmezanem
Dania obiadowe
4os
Średnie
1,5h
Ocena 4

Składniki

Ciasto:
  • 600 g bobu
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej 
  • Sól, pieprz 
  • 120 g rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy 
  • 30 g orzeszków pinii
  • 30 g parmezanu 
  • 1 łyżka soku z cytryny

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę, solidnie ją solimy. Wrzucamy bób i gotujemy około 30 minut do miękkości. Studzimy go i obieramy ze skórki. Rozgniatamy go za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz i całość mieszamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2-3 części i formujemy w wałeczki na blacie podsypanym mąką. Kroimy na kawałki. Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody.

 

 

 

Krok 2

Rukolę, parmezan, orzeszki, oliwę, czosnek i sok z cytryny umieszczamy w malakserze. Blendujemy na gładkie pesto. W razie konieczności dodajemy więcej oliwy. 

Wykładamy pesto na ugotowane kopytka, posypujemy świeżo startym parmezanem.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu