Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską. Uklepujemy je na płasko w garnku lub misce. Nożem dzielimy masę na 4 części, jedną część wykładamy na bok na talerzyk. W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, w takiej samej ilości ile było ziemniaków. Dodajemy jajko, wyciągnięte ziemniaki, solimy i dokładnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie je spłaszczamy i na środku robimy palcem wgłębienie. Gotowe kluseczki odkładamy na bok, na blat podsypany mąką lub na ściereczkę.
Grzyby suszone dzień wcześniej zalewamy wodą do przykrycia. Następnego dnia grzyby odcedzamy, ale wodę zostawiamy. Kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną szalotkę oraz czosnek. Do zeszklonej cebuli dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Wlewamy bulion, wodę z grzybów, liście laurowe, ziela angielskie i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Płyn musi się zredukować do gęstego sosu. Na koniec dodajemy śmietankę, posiekaną pietruszkę oraz koperek.
W dużym garnku gotujemy wodę. Gdy zaczyna wrzeć, wrzucamy kluski. Od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze 2 minuty. Serwujemy z gotowym sosem grzybowym.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies