Kaszotto chakalaka z papryką, imbirem, kukurydzą i kolendrą

Kaszotto chakalaka z papryką, imbirem, kukurydzą i kolendrą
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
45 min.
Ocena 5

Składniki

  • 150 g kaszy pęczak
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka oregano
  • 500 ml bulionu
  • papryka czerwona
  • marchewka
  • 3 cm imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 100 g kukurydzy
  • 1/3 puszki pomidorów
  • świeża kolendra lub pietruszka

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy kilka minut do zarumienienia, następnie wrzucamy kaszę pęczak, przyprawę curry oraz oregano. Podprażamy kilka chwil, wlewamy bulion i zostawiamy pod przykryciem przez 20 min. Po tym czasie doprawiamy kaszotto startym imbirem oraz posiekanym chili i dokładnie mieszamy.

Krok 2

Dodajemy, startą na tarce o grubych oczkach, marchewkę oraz drobno posiekaną paprykę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 5 min. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki, kukurydzę oraz drobno posiekaną pietruszkę lub kolendrę.

"Gdy w kuchni toczyły się działania kuchenne, ja oczekiwałem na ciepłą kolację. Przyznam, że warto było – przyniesiono moje aromatyczne danie i odniesiono prawdziwe kulinarne zwycięstwo."

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
99
 

1 kg

2
50
 

4,99 zł/1 kg

1
79
 

1 szt.

9
49
 

0,5 l

18,98 zł/1 l

1   
49
1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

-13%
1
39
 

0,01 kg

139,00 zł/1 kg

6
29
 

0,16 kg

39,31 zł/1 kg

5
70
 

14,25 zł/1 kg

0
71
 

2,85 zł/1 kg

2
00
 

19,99 zł/1 kg

6
49
 

0,25 kg

25,96 zł/1 kg

4
29
 

0,4 kg

10,73 zł/1 kg

9
59
 

0,35 kg

27,40 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy