Karp zapiekany z kaszą jaglaną i bakaliami

Karp zapiekany z kaszą jaglaną i bakaliami
Dania obiadowe
3
Średni
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 500 g filet z karpia
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 40 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • żółtko
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z cytryny

Krok 1

Filet z karpia myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kaszę gotujemy w 180 ml zimnej wody z odrobiną soli. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy posiekaną pietruszkę, skórkę z cytryny, miód, olej i żółtko. Powstałą masę łączymy z kaszą jaglaną.

Krok 2

Kawałki karpia układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdego kawałka układamy porcję kaszy z bakaliami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 min.

„Karp, bakalie i kasza jaglana – oto tradycyjne świąteczne składniki, które łączą siły w jednym doskonałym daniu. Niech magia Świąt rządzi na talerzach w Boże Narodzenie!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Janex Kasza jaglana 400 g (4 torebki)
0,4 kg
10,73 zł/1 kg
4,29 zł
Carrefour Śliwki suszone bez pestek 200 g
0,2 kg
24,45 zł/1 kg
4,89 zł
Morela suszona 500 g
0,5 kg
29,98 zł/1 kg
14,99 zł
Fresco Suszona żurawina 100 g
0,1 kg
32,90 zł/1 kg
3,29 zł
Top Jaj Jaja z chowu klatkowego L 15 sztuk
0,98 kg
12,85 zł/1 kg
12,59 zł
Carrefour Miód wielokwiatowy nektarowy 470 g
0,47 kg
24,23 zł/1 kg
11,39 zł
Polmlek Masło ekstra osełkowe 300 g
0,3 kg
38,30 zł/1 kg
11,49 zł
Natka pietruszki pęczek
1 szt.
1,69 zł/1 szt.
1,69 zł
Cytryny ważone
6,49 zł/1 kg
1,30 zł

Zobacz również inne przepisy