Karp zapiekany z kaszą jaglaną i bakaliami

Karp zapiekany z kaszą jaglaną i bakaliami
Dania obiadowe
3
Średni
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 500 g filet z karpia
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 40 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • żółtko
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z cytryny

Krok 1

Filet z karpia myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kaszę gotujemy w 180 ml zimnej wody z odrobiną soli. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy posiekaną pietruszkę, skórkę z cytryny, miód, olej i żółtko. Powstałą masę łączymy z kaszą jaglaną.

Krok 2

Kawałki karpia układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdego kawałka układamy porcję kaszy z bakaliami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 min.

„Karp, bakalie i kasza jaglana – oto tradycyjne świąteczne składniki, które łączą siły w jednym doskonałym daniu. Niech magia Świąt rządzi na talerzach!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Janex Kasza jaglana 400 g (4 torebki)
0,4 kg
9,22 zł/1 kg
3,69 zł
Carrefour Śliwki suszone bez pestek 200 g
0,2 kg
24,95 zł/1 kg
4,99 zł
Carrefour Morele suszone bez pestek 100 g
0,1 kg
49,90 zł/1 kg
4,99 zł
KRESTO Żurawina 200 g
0,2 kg
48,95 zł/1 kg
9,79 zł
Top Jaj Jaja z chowu klatkowego XL 10 sztuk
0,73 kg
12,59 zł/1 kg
9,19 zł
Miód nektarowy wielokwiatowy 20 g
0,02 kg
64,50 zł/1 kg
1,29 zł
Polmlek Masło ekstra osełkowe 300 g
0,3 kg
32,30 zł/1 kg
9,69 zł
Natka pietruszki pęczek
1 szt.
1,99 zł/1 szt.
1,99 zł
Cytryny ważone
9,79 zł/1 kg
1,96 zł

Zobacz również inne przepisy