Karp zapiekany z kaszą jaglaną i bakaliami

Karp zapiekany z kaszą jaglaną i bakaliami
Dania obiadowe
3
Średni
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 500 g filet z karpia
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 40 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • żółtko
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z cytryny

Krok 1

Filet z karpia myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kaszę gotujemy w 180 ml zimnej wody z odrobiną soli. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy posiekaną pietruszkę, skórkę z cytryny, miód, olej i żółtko. Powstałą masę łączymy z kaszą jaglaną.

Krok 2

Kawałki karpia układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdego kawałka układamy porcję kaszy z bakaliami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 min.

„Karp, bakalie i kasza jaglana – oto tradycyjne świąteczne składniki, które łączą siły w jednym doskonałym daniu. Niech magia Świąt rządzi na talerzach w Boże Narodzenie!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

4
49
 

0,4 kg

11,23 zł/1 kg

6
49
 

0,07 kg

92,71 zł/1 kg

18
69
 

0,4 kg

46,73 zł/1 kg

14
49
 

0,2 kg

72,45 zł/1 kg

8
49
 

10 szt.

0,85 zł/1 szt.

13
49
 

0,47 kg

28,70 zł/1 kg

12
49
 

0,2 kg

62,45 zł/1 kg

3
82
 

~ 0,45 kg

8,49 zł/1 kg

26
96
 

~ 0,45 kg

59,90 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu