Karp w sosie piernikowym z puree z batatów

Karp w sosie piernikowym z puree z batatów
Dania obiadowe
2
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 dzwonka z karpia
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie
  • sól

sos piernikowy:

  • 80 g pierniczków bez lukru i czekolady
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • płatki migdałowe do posypania

purée z batatów:

  • 2 bataty 
  • łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej

Krok 1

Do garnka wlewamy 1 litr wody. Wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy wywar warzywny przez 1-1.30 min., doprawiając solą do smaku. Pod koniec gotowania wkładamy do wywaru karpia i pozostawiamy na ok. 20 min. Następnie wyciągamy i pozostawiamy pod przykryciem, aby ryba była ciepła. Przygotowujemy sos piernikowy: w osobnym garnku rozpuszczamy miód i masło. Dodajemy drobno posiekane pierniczki oraz dwie szklanki z wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i cynamonem. 

 

Krok 2

Przyrządzamy purée: bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości ok. 15 min. Blendujemy z masłem i gałką muszkatołową na gładkie purée. Przed podaniem polewamy karpia sosem piernikowym i posypujemy płatkami migdałów.  

„Na Święta poleciłem moim kucharzom połączyć polską tradycję kulinarną z odrobiną egzotyki. Efekt jest doskonały w każdym kęsie i gorąco go rekomenduję na Boże Narodzenie!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Marchew ważona
2,69 zł/1 kg
1,35 zł
Pietruszka ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Seler ważony
3,99 zł/1 kg
3,19 zł
Galeo Liście laurowe 5 g
0,05 szt.
21,80 zł/1 szt.
1,09 zł
Galeo Ziele angielskie 12 g
0,12 szt.
9,08 zł/1 szt.
1,09 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Miód wielokwiatowy nektarowy 470 g
0,47 kg
23,81 zł/1 kg
11,19 zł
Kamis Imbir mielony 15 g
0,015 kg
126,00 zł/1 kg
1,89 zł
Kotányi Cynamon mielony 18 g
0,018 kg
105,00 zł/1 kg
1,89 zł
Helio Płatki migdałowe 70 g
0,07 kg
121,29 zł/1 kg
8,49 zł
Ziemniak słodki batat ważony
9,99 zł/1 kg
5,00 zł
Kamis Gałka muszkatołowa mielona 9 g
0,01 kg
189,00 zł/1 kg
1,89 zł
Karp filet z/s MAP
37,99 zł/1 kg
37,99 zł

Zobacz również inne przepisy