Karp w sosie piernikowym z puree z batatów

Karp w sosie piernikowym z puree z batatów
Dania obiadowe
2
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 dzwonka z karpia
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie
  • sól

sos piernikowy:

  • 80 g pierniczków bez lukru i czekolady
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • płatki migdałowe do posypania

purée z batatów:

  • 2 bataty 
  • łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej

Krok 1

Do garnka wlewamy 1 litr wody. Wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy wywar warzywny przez 1-1.30 min., doprawiając solą do smaku. Pod koniec gotowania wkładamy do wywaru karpia i pozostawiamy na ok. 20 min. Następnie wyciągamy i pozostawiamy pod przykryciem, aby ryba była ciepła. Przygotowujemy sos piernikowy: w osobnym garnku rozpuszczamy miód i masło. Dodajemy drobno posiekane pierniczki oraz dwie szklanki z wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i cynamonem. 

 

Krok 2

Przyrządzamy purée: bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości ok. 15 min. Blendujemy z masłem i gałką muszkatołową na gładkie purée. Przed podaniem polewamy karpia sosem piernikowym i posypujemy płatkami migdałów.  

„Na Święta poleciłem moim kucharzom połączyć polską tradycję kulinarną z odrobiną egzotyki. Efekt jest doskonały w każdym kęsie i gorąco go rekomenduję na Boże Narodzenie!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2,99 zł/1 kg

0,75 zł

7,99 zł/1 kg

4,00 zł

3,99 zł/1 kg

2,59 zł

0,066 szt.

18,03 zł/1 szt.

1,19 zł

0,015 kg

83,33 zł/1 kg

1,25 zł

1 kg

1,19 zł

0,02 kg

74,50 zł/1 kg

1,49 zł

0,015 kg

106,00 zł/1 kg

1,59 zł
1,99 zł
-20%

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

0,99 zł

0,07 kg

128,43 zł/1 kg

8,99 zł

9,99 zł/1 kg

5,00 zł

0,01 kg

149,00 zł/1 kg

1,49 zł

Zobacz również inne przepisy