sos piernikowy:
purée z batatów:
Do garnka wlewamy 1 litr wody. Wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy wywar warzywny przez 1-1.30 min., doprawiając solą do smaku. Pod koniec gotowania wkładamy do wywaru karpia i pozostawiamy na ok. 20 min. Następnie wyciągamy i pozostawiamy pod przykryciem, aby ryba była ciepła. Przygotowujemy sos piernikowy: w osobnym garnku rozpuszczamy miód i masło. Dodajemy drobno posiekane pierniczki oraz dwie szklanki z wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i cynamonem.
Przyrządzamy purée: bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości ok. 15 min. Blendujemy z masłem i gałką muszkatołową na gładkie purée. Przed podaniem polewamy karpia sosem piernikowym i posypujemy płatkami migdałów.
„Na Święta poleciłem moim kucharzom połączyć polską tradycję kulinarną z odrobiną egzotyki. Efekt jest doskonały w każdym kęsie i gorąco go rekomenduję na Boże Narodzenie!”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies