Karp pieczony ze szpinakiem i serem żółtym pod sosem beszamelowym

Karp pieczony ze szpinakiem i serem żółtym pod sosem beszamelowym
Dania obiadowe
2
Trudny
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 filety z karpia
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • 200 g szpinaku (lub miksu szpinak-jarmuż)
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sok z cytryny

 

sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • szklanka mleka 
  • szczypta startej gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz

Krok 1

Na łyżce oliwy podsmażamy paprykę pokrojoną w paseczki oraz cebulę i krążki cukinii. Smażymy przez 5-6 min. Następnie dodajemy passatę i dusimy pod przykryciem 15 min. Na końcu dodajemy posiekane listki bazylii. 

 

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Na blaszkę wykładamy ciasto francuskie. Na środku układamy farsz, a na górze plasterki sera żółtego. Nakrywamy drugą połową i zaciskamy. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku, aż do zarumienienia. 


„Kto ceni wykwintną kuchnię, ten niech zaopatrzy się w mrożone ciasto francuskie. I sięga po tę tajną broń kulinarną, ilekroć domownicy zapragną czegoś specjalnego.” 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

10
59
 

0,3 kg

35,30 zł/1 kg

4   
79
3
99
 

0,2 kg

19,95 zł/1 kg

-17%
1
79
 

1 szt.

21
99
 

0,75 l

29,32 zł/1 l

5
59
 

0,2 l

27,95 zł/1 l

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

2
19
 

1 kg

3
49
 

1 l

2
89
 

1 kg

1
49
 

0,01 kg

149,00 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu