Karp pieczony ze szpinakiem i serem żółtym pod sosem beszamelowym

Karp pieczony ze szpinakiem i serem żółtym pod sosem beszamelowym
Dania obiadowe
2
Trudny
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 filety z karpia
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • 200 g szpinaku (lub miksu szpinak-jarmuż)
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sok z cytryny

 

sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • szklanka mleka 
  • szczypta startej gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz

Krok 1

Na łyżce oliwy podsmażamy paprykę pokrojoną w paseczki oraz cebulę i krążki cukinii. Smażymy przez 5-6 min. Następnie dodajemy passatę i dusimy pod przykryciem 15 min. Na końcu dodajemy posiekane listki bazylii. 

 

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Na blaszkę wykładamy ciasto francuskie. Na środku układamy farsz, a na górze plasterki sera żółtego. Nakrywamy drugą połową i zaciskamy. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku, aż do zarumienienia. 


„Kto ceni wykwintną kuchnię, ten niech zaopatrzy się w mrożone ciasto francuskie. I sięga po tę tajną broń kulinarną, ilekroć domownicy zapragną czegoś specjalnego.” 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0,25 kg

31,96 zł/1 kg

7,99 zł
10,29 zł
-22%

0,22 kg

36,32 zł/1 kg

7,99 zł

0,75 l

24,39 zł/1 l

18,29 zł

0,24 l

41,63 zł/1 l

9,99 zł

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

1,39 zł

1 kg

1,19 zł

1 l

4,29 zł

1 kg

2,39 zł

1 szt.

7,99 zł

35,99 zł

Zobacz również inne przepisy