Karp pieczony ze szpinakiem i serem żółtym pod sosem beszamelowym

Karp pieczony ze szpinakiem i serem żółtym pod sosem beszamelowym
Dania obiadowe
2
Trudny
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 filety z karpia
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • 200 g szpinaku (lub miksu szpinak-jarmuż)
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sok z cytryny

 

sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • szklanka mleka 
  • szczypta startej gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz

Krok 1

Na łyżce oliwy podsmażamy paprykę pokrojoną w paseczki oraz cebulę i krążki cukinii. Smażymy przez 5-6 min. Następnie dodajemy passatę i dusimy pod przykryciem 15 min. Na końcu dodajemy posiekane listki bazylii. 

 

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Na blaszkę wykładamy ciasto francuskie. Na środku układamy farsz, a na górze plasterki sera żółtego. Nakrywamy drugą połową i zaciskamy. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku, aż do zarumienienia. 


„Kto ceni wykwintną kuchnię, ten niech zaopatrzy się w mrożone ciasto francuskie. I sięga po tę tajną broń kulinarną, ilekroć domownicy zapragną czegoś specjalnego.” 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Sierpc Ser gouda 150 g
0,15 kg
49,27 zł/1 kg
7,39 zł
Szpinak myty 200 g
0,2 kg
24,95 zł/1 kg
4,99 zł
Czosnek tuba 3 sztuki
0,22 kg
36,32 zł/1 kg
7,99 zł
Limmi 100% sok z cytryny 200 ml
0,2 l
26,95 zł/1 l
5,39 zł
Carrefour Pieprz czarny ziarnisty 20 g
0,02 kg
62,50 zł/1 kg
1,25 zł
Sól kujawska warzona spożywcza jodowana 1 kg
1 kg
0,99 zł/1 kg
0,99 zł
Robico Świeże mleko 3,2% 1 l
1 l
4,29 zł/1 l
4,29 zł
Carrefour Classic Mąka pszenna luksusowa typ 550 1 kg
1 kg
1,95 zł/1 kg
1,95 zł
Kamis Specialite Gałka muszkatołowa cała 2 sztuki
1 szt.
7,19 zł/1 szt.
7,19 zł

Zobacz również inne przepisy