Karp na kołderce z karmelizowanej cebuli

Karp na kołderce z karmelizowanej cebuli
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
1,5 godz.
Ocena 2

Składniki

  • 1 kg karpia patroszonego
  • 1 kg cebuli
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki papryki wędzonej (suszonej)
  • 4 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 1 łyżka mąki
  • Pół cytryny

 

Do podania:

  • Pieczywo
  • Oliwa z oliwek
  • Plasterki cytryny

Krok 1

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Cebulę siekamy w drobną kostkę, wykładamy na patelnię i dusimy przez 10-15 min na średnim ogniu, do czasu aż cebula się zeszkli, ale nie będzie brązowa. Dodajemy sól, pieprz i paprykę wędzoną. Wykładamy cebulę na spód wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.  

Karpia myjemy i osuszamy, układamy na cebuli w jednym kawałku. Doprawiamy solą i pieprzem. W małej miseczce mieszamy pół szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i polewamy karpia.

Krok 2

Pieczemy go przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podajemy z grzankami skropionymi oliwą z oliwek oraz z plastrami cytryny.

"Kogo karp choć raz odwiedził przy świątecznym stole, ten wie, że to ryba na medal i warto ją w domu przygotować. Przepis jest nieskomplikowany, więc obawiać się niczego nie trzeba – upiecze się każdemu. Że palce lizać!"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł
Prymat Papryka wędzona słodka mielona 20 g
0,02 kg
69,50 zł/1 kg
1,39 zł
Polskie Młyny Mąka Szymanowska chlebowa pszenna typ 750 1 kg
0,1 kg
39,90 zł/1 kg
3,99 zł
Cytryny 0,5 kg
0,5 kg
9,78 zł/1 kg
4,89 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 750 ml
0,75 l
23,99 zł/1 l
17,99 zł

Zobacz również inne przepisy