Karp na kołderce z karmelizowanej cebuli

Karp na kołderce z karmelizowanej cebuli
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
1,5 godz.
Ocena 2

Składniki

  • 1 kg karpia patroszonego
  • 1 kg cebuli
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki papryki wędzonej (suszonej)
  • 4 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 1 łyżka mąki
  • Pół cytryny

 

Do podania:

  • Pieczywo
  • Oliwa z oliwek
  • Plasterki cytryny

Krok 1

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Cebulę siekamy w drobną kostkę, wykładamy na patelnię i dusimy przez 10-15 min na średnim ogniu, do czasu aż cebula się zeszkli, ale nie będzie brązowa. Dodajemy sól, pieprz i paprykę wędzoną. Wykładamy cebulę na spód wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.  

Karpia myjemy i osuszamy, układamy na cebuli w jednym kawałku. Doprawiamy solą i pieprzem. W małej miseczce mieszamy pół szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i polewamy karpia.

Krok 2

Pieczemy go przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podajemy z grzankami skropionymi oliwą z oliwek oraz z plastrami cytryny.

"Kogo karp choć raz odwiedził przy świątecznym stole, ten wie, że to ryba na medal i warto ją w domu przygotować na Boże Narodzenie. Przepis jest nieskomplikowany, więc obawiać się niczego nie trzeba – upiecze się każdemu. Że palce lizać!"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1
85
 

3,69 zł/1 kg

2
99
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

1
79
 

0,02 kg

89,50 zł/1 kg

5   
59
4
69
 

0,1 kg

46,90 zł/1 kg

-16%
4
59
 

0,5 kg

9,18 zł/1 kg

21
99
 

0,75 l

29,32 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu