Do podania:
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Cebulę siekamy w drobną kostkę, wykładamy na patelnię i dusimy przez 10-15 min na średnim ogniu, do czasu aż cebula się zeszkli, ale nie będzie brązowa. Dodajemy sól, pieprz i paprykę wędzoną. Wykładamy cebulę na spód wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Karpia myjemy i osuszamy, układamy na cebuli w jednym kawałku. Doprawiamy solą i pieprzem. W małej miseczce mieszamy pół szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i polewamy karpia.
Pieczemy go przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy z grzankami skropionymi oliwą z oliwek oraz z plastrami cytryny.
"Kogo karp choć raz odwiedził przy świątecznym stole, ten wie, że to ryba na medal i warto ją w domu przygotować na Boże Narodzenie. Przepis jest nieskomplikowany, więc obawiać się niczego nie trzeba – upiecze się każdemu. Że palce lizać!"
0,1 kg
44,90 zł/1 kg
0,75 l
29,32 zł/1 l
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies