Do podania:
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Cebulę siekamy w drobną kostkę, wykładamy na patelnię i dusimy przez 10-15 min na średnim ogniu, do czasu aż cebula się zeszkli, ale nie będzie brązowa. Dodajemy sól, pieprz i paprykę wędzoną. Wykładamy cebulę na spód wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Karpia myjemy i osuszamy, układamy na cebuli w jednym kawałku. Doprawiamy solą i pieprzem. W małej miseczce mieszamy pół szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i polewamy karpia.
Pieczemy go przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy z grzankami skropionymi oliwą z oliwek oraz z plastrami cytryny.
"Kogo karp choć raz odwiedził przy świątecznym stole, ten wie, że to ryba na medal i warto ją w domu przygotować na Boże Narodzenie. Przepis jest nieskomplikowany, więc obawiać się niczego nie trzeba – upiecze się każdemu. Że palce lizać!"
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.