Karkówka w marynacie pomarańczowej

Karkówka w marynacie pomarańczowej
Dania obiadowe
4
Łatwy
1,5h
Ocena 5

Składniki

Mięso:

  • 1 kg karkówki
  • 1 opak. przyprawy do żeberek
  • 3 łyżki miodu Jakość z Natury
  • 1 łyżka masła osełkowego extra Carrefour
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomarańcze
  • sól i pieprz do smaku
  • ziemniaki

Sałatka:

  • rukola
  • pomidory
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • oliwa z oliwek
  • pestki dyni
  • pieprz i sól

Krok 1

Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster nacieramy przyprawą do żeberek, solą i pieprzem.

Przygotowujemy marynatę: mieszamy miód, sok wyciśnięty z pomarańczy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wykładamy mięso do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, zalewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 1h 20 min.

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: rukolę myjemy, pomidory kroimy w łódeczki. Sok z cytryny, oliwę, miód, musztardę, pieprz i sól dokładnie mieszamy. Sałatę polewamy przygotowanym sosem i posypujemy pestkami dyni.

Danie podajemy z sałatką i ugotowanymi ziemniaczkami, polanymi sosem z upieczonej karkówki.

"Są dania o których szybko się zapomina i takie, dla których warto by było nadstawić karku. Do tych drugich zaliczam karkówkę z tego przepisu. To celny strzał w gusta wielbicieli pieczonego mięsiwa oraz tych, którzy obiadu bez sałatki sobie nie wyobrażają."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

7
99
 

0,25 kg

31,96 zł/1 kg

1
59
 

0,02 kg

79,50 zł/1 kg

25
90
 

1
39
 

1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród