Mięso:
Sałatka:
Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster nacieramy przyprawą do żeberek, solą i pieprzem.
Przygotowujemy marynatę: mieszamy miód, sok wyciśnięty z pomarańczy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wykładamy mięso do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, zalewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 1h 20 min.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: rukolę myjemy, pomidory kroimy w łódeczki. Sok z cytryny, oliwę, miód, musztardę, pieprz i sól dokładnie mieszamy. Sałatę polewamy przygotowanym sosem i posypujemy pestkami dyni.
Danie podajemy z sałatką i ugotowanymi ziemniaczkami, polanymi sosem z upieczonej karkówki.
"Są dania o których szybko się zapomina i takie, dla których warto by było nadstawić karku. Do tych drugich zaliczam karkówkę z tego przepisu. To celny strzał w gusta wielbicieli pieczonego mięsiwa oraz tych, którzy obiadu bez sałatki sobie nie wyobrażają."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies