Kaczka:
Sos żurawinowy:
Kaczkę nasmarować solą, pieprzem i słodką papryką. Do środka włożyć ćwiartki pomarańczy ze skórką i pokrojone jabłko. Ułożyć w brytfance piersiami do góry. Piec ok. 1 godz. w 180°C, po czym obrócić na drugą stronę i odlać wytopiony tłuszcz. Polewać kaczkę sokiem z pomarańczy i winem. Polewać kaczkę sokiem z pomarańczy i winem.
W rondelku połączyć wodę, żurawinę, miód i wino. Gotować sos kilka minut do zgęstnienia.
Kaczkę piec jeszcze 1 godz., kilkakrotnie polewając wytopionym tłuszczem. Następnie obłożyć ją plasterkami pomarańczy i piec kolejne 30-40 min., aż się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 10 min. Kilka łyżek soku z pieczenia dodać do sosu żurawinowego.
„Oto kaczka godna cesarskiego podniebienia!“
0,25 kg
30,36 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies