Kaczka pieczona w winie z pomarańczą

Kaczka pieczona w winie z pomarańczą
Dania obiadowe
3-4
Średni
3 godz.
Ocena 3

Składniki

 

Kaczka:

  • kaczka ok. 2 kg
  • 2 pomarańcze
  • 1 jabłko Jakość z Natury
  • 150 ml czerwonego wina
  • 150 ml soku pomarańczowego marki Carrefour
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

        

Sos żurawinowy:

  • 4 łyżki żurawiny ze słoika
  • łyżka miodu
  • 50 ml czerwonego wina
  • 50 ml wody

Krok 1

Kaczkę nasmarować solą, pieprzem i słodką papryką. Do środka włożyć ćwiartki pomarańczy ze skórką i pokrojone jabłko. Ułożyć w brytfance piersiami do góry. Piec ok. 1 godz. w 180°C, po czym obrócić na drugą stronę i odlać wytopiony tłuszcz. Polewać kaczkę sokiem z pomarańczy i winem. Polewać kaczkę sokiem z pomarańczy i winem.

W rondelku połączyć wodę, żurawinę, miód i wino. Gotować sos kilka minut do zgęstnienia.

Krok 2

Kaczkę piec jeszcze 1 godz., kilkakrotnie polewając wytopionym tłuszczem. Następnie obłożyć ją plasterkami pomarańczy i piec kolejne 30-40 min., aż się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 10 min. Kilka łyżek soku z pieczenia dodać do sosu żurawinowego.

„Oto kaczka godna cesarskiego podniebienia!“


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

31
18
 

15,59 zł/1 kg

2
85
 

5,70 zł/1 kg

1
90
 

3,80 zł/1 kg

12
39
 

1 l

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

1
69
 

0,25 kg

6,76 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

5
79
 

0,26 kg

22,27 zł/1 kg

7
69
 

0,25 kg

30,76 zł/1 kg

6
69
 

9 l

0,74 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy