Kaczka pieczona w winie z pomarańczą

Kaczka pieczona w winie z pomarańczą
Dania obiadowe
3-4
Średni
3 godz.
Ocena 3

Składniki

 

Kaczka:

  • kaczka ok. 2 kg
  • 2 pomarańcze
  • 1 jabłko Jakość z Natury
  • 150 ml czerwonego wina
  • 150 ml soku pomarańczowego marki Carrefour
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

        

Sos żurawinowy:

  • 4 łyżki żurawiny ze słoika
  • łyżka miodu
  • 50 ml czerwonego wina
  • 50 ml wody

Krok 1

Kaczkę nasmarować solą, pieprzem i słodką papryką. Do środka włożyć ćwiartki pomarańczy ze skórką i pokrojone jabłko. Ułożyć w brytfance piersiami do góry. Piec ok. 1 godz. w 180°C, po czym obrócić na drugą stronę i odlać wytopiony tłuszcz. Polewać kaczkę sokiem z pomarańczy i winem. Polewać kaczkę sokiem z pomarańczy i winem.

W rondelku połączyć wodę, żurawinę, miód i wino. Gotować sos kilka minut do zgęstnienia.

Krok 2

Kaczkę piec jeszcze 1 godz., kilkakrotnie polewając wytopionym tłuszczem. Następnie obłożyć ją plasterkami pomarańczy i piec kolejne 30-40 min., aż się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 10 min. Kilka łyżek soku z pieczenia dodać do sosu żurawinowego.

„Oto kaczka godna cesarskiego podniebienia!“


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

13,99 zł/1 kg

27,98 zł

5,99 zł/1 kg

1,50 zł

3,99 zł/1 kg

2,00 zł

1 l

4,59 zł

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

0,99 zł

0,25 kg

6,76 zł/1 kg

1,69 zł

0,02 kg

54,50 zł/1 kg

1,09 zł

0,26 kg

19,96 zł/1 kg

5,19 zł

0,25 kg

31,96 zł/1 kg

7,99 zł

0,5 l

1,18 zł/1 l

0,59 zł

Zobacz również inne przepisy