Kaczka pieczona w winie z pomarańczą

Kaczka pieczona w winie z pomarańczą
Dania obiadowe
3-4
Średni
3 godz.
Ocena 3

Składniki

 

Kaczka:

  • kaczka ok. 2 kg
  • 2 pomarańcze
  • 1 jabłko Jakość z Natury
  • 150 ml czerwonego wina
  • 150 ml soku pomarańczowego marki Carrefour
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

        

Sos żurawinowy:

  • 4 łyżki żurawiny ze słoika
  • łyżka miodu
  • 50 ml czerwonego wina
  • 50 ml wody

Krok 1

Kaczkę nasmarować solą, pieprzem i słodką papryką. Do środka włożyć ćwiartki pomarańczy ze skórką i pokrojone jabłko. Ułożyć w brytfance piersiami do góry. Piec ok. 1 godz. w 180°C, po czym obrócić na drugą stronę i odlać wytopiony tłuszcz. Polewać kaczkę sokiem z pomarańczy i winem. Polewać kaczkę sokiem z pomarańczy i winem.

W rondelku połączyć wodę, żurawinę, miód i wino. Gotować sos kilka minut do zgęstnienia.

Krok 2

Kaczkę piec jeszcze 1 godz., kilkakrotnie polewając wytopionym tłuszczem. Następnie obłożyć ją plasterkami pomarańczy i piec kolejne 30-40 min., aż się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 10 min. Kilka łyżek soku z pieczenia dodać do sosu żurawinowego.

„Oto kaczka godna cesarskiego podniebienia!“


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Kaczka Pekin mrożona
12,99 zł/1 kg
25,98 zł
Pomarańcze ważone
6,99 zł/1 kg
1,75 zł
Jabłka Szampion "Jakośc z Natury Carrefour" ważone
5,49 zł/1 kg
2,75 zł
Cappy Sok pomarańczowy 100% 1 l
1 l
4,59 zł/1 l
4,59 zł
Kamis Papryka słodka mielona 20 g
0,02 kg
94,50 zł/1 kg
1,89 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
6,36 zł/1 kg
1,59 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
49,50 zł/1 kg
0,99 zł
Carrefour Classic Żurawina 260 g
0,26 kg
19,58 zł/1 kg
5,09 zł
Miód pszczeli wielokwiatowy "Jakość z Natury Carrefour", 250 g
0,25 kg
31,96 zł/1 kg
7,99 zł
Carrefour Naturalna woda mineralna niegazowana 0,5 l
0,5 l
1,18 zł/1 l
0,59 zł

Zobacz również inne przepisy