Kaczka pieczona w jabłkach

Kaczka pieczona w jabłkach
Dania obiadowe
4
Łatwe
2,5h
Ocena 4

Składniki

  • 1 kaczka, około 2 kg
  • 8 jabłek
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 60 ml oleju lub oliwy

Krok 1

Jabłka kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pięć ćwiartek posypujemy majerankiem i wkładamy do środka kaczki. Kaczkę zszywamy wykałaczkami. Aby wykonać marynatę, do oliwy dodajemy pozostałą część majeranku, miód, sok z cytryny, posiekany rozmaryn i wyciśnięty czosnek. Kaczkę dokładnie nacieramy, posypujemy solą i pieprzem.

Krok 2

Wykładamy do brytfanny nasmarowanej oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C, pieczemy przez 20 minut.

Po tym czasie obniżamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. 30 minut przed końcem pieczenia wkładamy do brytfanny pozostałe ćwiartki jabłek  i całość zapiekamy. Przy tej czynności możemy polać kaczkę tłuszczem, który się wytopił w trakcie pieczenia. Jeśli góra kaczki w trakcie pieczenia się przypala, możemy przykryć ją folią aluminiową. 

Świąteczna kaczka sie poleca na Boże Narodzenie


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Kaczka Pekin bez GMO tacka
14,99 zł/1 kg
29,98 zł
Jabłka "Jakość z Natury Carrefour", tacka 4 szt.
1 szt.
5,99 zł/1 szt.
5,99 zł
Carrefour Majeranek suszony 15 g
0,015 kg
76,67 zł/1 kg
1,15 zł
Miód nektarowy wielokwiatowy 20 g
0,02 kg
74,50 zł/1 kg
1,49 zł
Prymat Rozmaryn suszony 15 g
0,15 szt.
10,60 zł/1 szt.
1,59 zł
Cytryny ważone
8,49 zł/1 kg
1,70 zł

Zobacz również inne przepisy