Kaczka pieczona w jabłkach

Kaczka pieczona w jabłkach
Dania obiadowe
4
Łatwe
2,5h
Ocena 4

Składniki

  • 1 kaczka, około 2 kg
  • 8 jabłek
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 60 ml oleju lub oliwy

Krok 1

Jabłka kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pięć ćwiartek posypujemy majerankiem i wkładamy do środka kaczki. Kaczkę zszywamy wykałaczkami. Aby wykonać marynatę, do oliwy dodajemy pozostałą część majeranku, miód, sok z cytryny, posiekany rozmaryn i wyciśnięty czosnek. Kaczkę dokładnie nacieramy, posypujemy solą i pieprzem.

Krok 2

Wykładamy do brytfanny nasmarowanej oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C, pieczemy przez 20 minut.

Po tym czasie obniżamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. 30 minut przed końcem pieczenia wkładamy do brytfanny pozostałe ćwiartki jabłek  i całość zapiekamy. Przy tej czynności możemy polać kaczkę tłuszczem, który się wytopił w trakcie pieczenia. Jeśli góra kaczki w trakcie pieczenia się przypala, możemy przykryć ją folią aluminiową. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Jabłka GALA "Jakość z Natury Carrefour" - tacka 8 szt.
1,03 kg
6,79 zł/1 kg
6,99 zł
Carrefour Majeranek suszony 15 g
0,015 kg
52,67 zł/1 kg
0,79 zł
Carrefour Miód wielokwiatowy nektarowy 470 g
0,47 kg
23,81 zł/1 kg
11,19 zł
Prymat Rozmaryn suszony 15 g
0,15 szt.
7,27 zł/1 szt.
1,09 zł
1,29 zł
PROMOCYJNA CENA
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 750 ml
0,75 l
23,99 zł/1 l
17,99 zł

Zobacz również inne przepisy