Jabłka kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pięć ćwiartek posypujemy majerankiem i wkładamy do środka kaczki. Kaczkę zszywamy wykałaczkami. Aby wykonać marynatę, do oliwy dodajemy pozostałą część majeranku, miód, sok z cytryny, posiekany rozmaryn i wyciśnięty czosnek. Kaczkę dokładnie nacieramy, posypujemy solą i pieprzem.
Wykładamy do brytfanny nasmarowanej oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C, pieczemy przez 20 minut.
Po tym czasie obniżamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. 30 minut przed końcem pieczenia wkładamy do brytfanny pozostałe ćwiartki jabłek i całość zapiekamy. Przy tej czynności możemy polać kaczkę tłuszczem, który się wytopił w trakcie pieczenia. Jeśli góra kaczki w trakcie pieczenia się przypala, możemy przykryć ją folią aluminiową.
Świąteczna kaczka sie poleca na Boże Narodzenie
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.