Kaczka pieczona w jabłkach

Kaczka pieczona w jabłkach
Dania obiadowe
4
Łatwe
2,5h
Ocena 4

Składniki

  • 1 kaczka, około 2 kg
  • 8 jabłek
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 60 ml oleju lub oliwy

Krok 1

Jabłka kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pięć ćwiartek posypujemy majerankiem i wkładamy do środka kaczki. Kaczkę zszywamy wykałaczkami. Aby wykonać marynatę, do oliwy dodajemy pozostałą część majeranku, miód, sok z cytryny, posiekany rozmaryn i wyciśnięty czosnek. Kaczkę dokładnie nacieramy, posypujemy solą i pieprzem.

Krok 2

Wykładamy do brytfanny nasmarowanej oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C, pieczemy przez 20 minut.

Po tym czasie obniżamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. 30 minut przed końcem pieczenia wkładamy do brytfanny pozostałe ćwiartki jabłek  i całość zapiekamy. Przy tej czynności możemy polać kaczkę tłuszczem, który się wytopił w trakcie pieczenia. Jeśli góra kaczki w trakcie pieczenia się przypala, możemy przykryć ją folią aluminiową. 

Świąteczna kaczka sie poleca na Boże Narodzenie


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

43
98
 

~ 2 kg

21,99 zł/1 kg

2
25
 

~ 0,5 kg

4,49 zł/1 kg

2
19
 

0,007 kg

312,86 zł/1 kg

13
99
 

0,47 kg

29,77 zł/1 kg

1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

3
42
 

~ 0,45 kg

7,59 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu