Gryczane naleśniki z pieczarkami, szynką, serem i pomidorkami koktajlowymi

Gryczane naleśniki z pieczarkami, szynką, serem i pomidorkami koktajlowymi
Dania obiadowe
4-5
Łatwy
1,5 h
Ocena 3

Składniki

  • szklanka mąki gryczanej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła

 

  • 100 g sera gouda
  • 200 g pieczarek
  • 5 plasterków szynki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • pietruszka lub cebula dymka

Krok 1

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, mleko wodę oraz szczyptę soli. Całość mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy roztopione masło, miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 30 min, aby odpoczęło. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron.

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy na maśle do zarumienienia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Szynkę kroimy w paseczki i wrzucamy do pieczarek i podsmażamy kilka chwil.

Krok 2

Gotowe naleśniki, jeden po drugim, ponownie umieszczamy na patelni. Nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem oraz pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Danie podajemy ciepłe, posypane posiekaną pietruszką lub cebulą dymką

"Zdarzało się tak, nie raz, że będąc głodnym wpadałem w straszliwie wojowniczy nastrój. Moi kucharze szybko znaleźli na to sposób – wyśmienite i szybkie naleśniki, którymi zawsze mnie rozbrajają."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

22
99
 

0,5 l

45,98 zł/1 l

5
35
 

1 l

1
15
 

1 l

9
99
 
11,49 zł cena sprzed obniżki

10 szt.

1,00 zł/1 szt.

1
79
 

1 kg

16
09
 

0,2 kg

80,45 zł/1 kg

12
99
 

0,3 kg

43,30 zł/1 kg

7
99
 

0,5 kg

15,98 zł/1 kg

5
69
 

0,25 kg

22,76 zł/1 kg

1
25
 

0,02 kg

62,50 zł/1 kg

2
49
 
2,99 zł cena sprzed obniżki

1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu