Grillowany pstrąg w ziołach z chipsami z batatów

Grillowany pstrąg w ziołach z chipsami z batatów
Dania obiadowe
2
Łatwe
50min
Ocena 4

Składniki

  • 2 pstrągi patroszone Jakość z Natury Carrefour
  • 2 łyżki oliwy Carrefour
  • pietruszka 
  • tymianek
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 bataty

 

Krok 1

Pstrągi myjemy i osuszamy. Oprószamy na zewnątrz solą i pieprzem. Wnętrze tuszki nacieramy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem, pietruszką i tymiankiem, następnie do środka wkładamy pokrojony, w cienkie plasterki, ząbek czosnku oraz 2 plasterki cytryny. Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu, przez ok. 6-8 min z każdej strony. 

Krok 2

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Bataty dokładnie myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki, bez obierania. Nacieramy je dokładnie olejem oraz posypujemy solą. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy przez ok. 30 min, do zarumienienia. Warto do nich zaglądać, co jakiś czas, by się nie przypaliły. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Pstrąg tęczowy patroszony "Jakość z Natury Carrefour", MAP
25,99 zł/1 kg
13,00 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł
Cytryny paczka 400 g
0,4 kg
14,98 zł/1 kg
5,99 zł
Ziemniaki ważone
1,39 zł/1 kg
1,39 zł

Zobacz również inne przepisy