Grillowany łosoś z salsą mango i kolendrą

Grillowany łosoś z salsą mango i kolendrą
Dania obiadowe
2
Łatwe
30min

Składniki

  • 400 g łososia Jakość z Natury Carrefour
  • łyka oliwy z oliwek Carrefour BIO
  • łyżka sosu sojowego Carrefour
  • 1 cm imbiru
  • ząbek czosnku Jakość z Natury Carrefour
  • mango
  • 1/2 chili
  • czerwona cebula
  • świeża kolendra
  • łyżka oliwy z oliwek Carrefour BIO

 

Krok 1

Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy przeciśnięty czosnek, starty imbir, dodajemy oliwę oraz sos sojowy. Powstałą marynatą smarujemy łososia i wstawiamy na 30 min do lodówki. Wyjmujemy, czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową i grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, przez ok. 3 min z każdej strony.

Krok 2

W międzyczasie kroimy mango w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulkę oraz chili. Doprawiamy oliwą i posypujemy obficie kolendrą. 

Zgrillowanego łososia podajemy z salsą mango. Można udekorować go cząstkami cytryny.