Grillowany łosoś z pieczonym kalafiorem i salsą z awokado i ogórka

Grillowany łosoś z pieczonym kalafiorem i salsą z awokado i ogórka
Dania obiadowe
2
Średni
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • filet z łososia bez skóry ok. 250 g
  • plaster kalafiora
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta słodkiej papryki

salsa:

  • ćwiartka awokado
  • 3 pomidory suszone
  • 1/4 zielonego ogórka
  • cebula dymka
  • odrobina chili
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól, pieprz

Krok 1

Plaster kalafiora posypujemy solą pieprzem oraz słodką papryką i skrapiamy oliwą. Pieczemy na patelni ok. 8 min z każdej strony i wykładamy na talerz. Łososia doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na patelni grillowej ok. 3 min z każdej strony. 

Krok 2

Do miseczki wrzucamy pokrojone w drobną kostkę pomidory, ogórek, awokado, cebulę . Całość doprawiamy odrobiną chili, oliwy, soku z cytryny, solą i pieprzem. Plaster kalafiora dekorujemy salsą i układamy na nim filet z łososia. 


„Kiedy na obiad zarządziłem łososia, moi kucharze – w poszukiwaniu inspiracji – udali się do Meksyku. Przywieźli pomysł na doskonałą salsę do łososia!” 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Kalafior sztuka
1 szt.
2,89 zł/1 szt.
2,89 zł
3,99 zł
PROMOCYJNA CENA
Olitalia Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 750 ml
0,75 l
45,72 zł/1 l
34,29 zł
Carrefour Papryka słodka mielona 20 g
0,02 kg
39,50 zł/1 kg
0,79 zł
Kiwi sztuka
1 szt.
1,59 zł/1 szt.
1,59 zł
Carrefour Żurawina suszona 150 g
0,15 kg
38,60 zł/1 kg
5,79 zł
Natureza ogórek krótki tacka 2 szt.
0,45 kg
19,98 zł/1 kg
8,99 zł
Natureza cebula dymka pęczek
1 szt.
1,79 zł/1 szt.
1,79 zł
2,49 zł
PROMOCYJNA CENA
Natureza cytryny tacka 4 szt.
0,7 kg
5,99 zł/1 kg
4,19 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
49,50 zł/1 kg
0,99 zł

Zobacz również inne przepisy