Grillowany łosoś z pieczonym kalafiorem i salsą z awokado i ogórka

Grillowany łosoś z pieczonym kalafiorem i salsą z awokado i ogórka
Dania obiadowe
2
Średni
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • filet z łososia bez skóry ok. 250 g
  • plaster kalafiora
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta słodkiej papryki

salsa:

  • ćwiartka awokado
  • 3 pomidory suszone
  • 1/4 zielonego ogórka
  • cebula dymka
  • odrobina chili
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól, pieprz

Krok 1

Plaster kalafiora posypujemy solą pieprzem oraz słodką papryką i skrapiamy oliwą. Pieczemy na patelni ok. 8 min z każdej strony i wykładamy na talerz. Łososia doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na patelni grillowej ok. 3 min z każdej strony. 

Krok 2

Do miseczki wrzucamy pokrojone w drobną kostkę pomidory, ogórek, awokado, cebulę . Całość doprawiamy odrobiną chili, oliwy, soku z cytryny, solą i pieprzem. Plaster kalafiora dekorujemy salsą i układamy na nim filet z łososia. 


„Kiedy na obiad zarządziłem łososia, moi kucharze – w poszukiwaniu inspiracji – udali się do Meksyku. Przywieźli pomysł na doskonałą salsę do łososia!” 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

15
00
 

0,1 kg

150,00 zł/1 kg

11
29
 

1 szt.

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

4
99
 

0,1 kg

49,90 zł/1 kg

4
50
 

~ 0,25 kg

17,99 zł/1 kg

4
05
 

~ 0,45 kg

8,99 zł/1 kg

1
79
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu