Grillowany łosoś z pieczonym kalafiorem i salsą z awokado i ogórka

Grillowany łosoś z pieczonym kalafiorem i salsą z awokado i ogórka
Dania obiadowe
2
Średni
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • filet z łososia bez skóry ok. 250 g
  • plaster kalafiora
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta słodkiej papryki

salsa:

  • ćwiartka awokado
  • 3 pomidory suszone
  • 1/4 zielonego ogórka
  • cebula dymka
  • odrobina chili
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól, pieprz

Krok 1

Plaster kalafiora posypujemy solą pieprzem oraz słodką papryką i skrapiamy oliwą. Pieczemy na patelni ok. 8 min z każdej strony i wykładamy na talerz. Łososia doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na patelni grillowej ok. 3 min z każdej strony. 

Krok 2

Do miseczki wrzucamy pokrojone w drobną kostkę pomidory, ogórek, awokado, cebulę . Całość doprawiamy odrobiną chili, oliwy, soku z cytryny, solą i pieprzem. Plaster kalafiora dekorujemy salsą i układamy na nim filet z łososia. 


„Kiedy na obiad zarządziłem łososia, moi kucharze – w poszukiwaniu inspiracji – udali się do Meksyku. Przywieźli pomysł na doskonałą salsę do łososia!” 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

99,99 zł/1 kg

25,00 zł

1 szt.

8,99 zł

0,5 l

47,18 zł/1 l

23,59 zł

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

0,99 zł

1 szt.

6,29 zł

0,1 kg

32,90 zł/1 kg

3,29 zł

1 szt.

3,49 zł

7,99 zł/1 kg

1,60 zł

1 kg

1,19 zł

0,02 kg

54,50 zł/1 kg

1,09 zł

Zobacz również inne przepisy