Grillowany indyk ze szpinakiem podany ze szparagami w sosie pomarańczowym
Dania obiadowe
Orzeźwiający i lekki obiad? Wypróbuj grillowanego indyka ze szpinakiem i szparagami w gęstym sosie pomarańczowym . Z pewnością pokochasz to nietypowe połączenie
Składniki:
- 150 ml soku pomarańczowego Carrefour
- 200 g polędwiczki z indyka Carrefour
- 60 g mozzarelli
- 3 ząbki czosnku Carrefour
- 2 cm imbiru
- pęczek szparagów zielonych
- 2 łyżki octu jabłkowego Carrefour Bio
- 2 łyżki oliwy Carrefour
- łyżka syropu z agawy Carrefour Bio
- garść szpinaku Carrefour Bio
- starta skórka z 2 pomarańczy Jakość z Natury Carrefour
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do miski przekładamy polędwiczki z indyka. Doprawiamy solą, pieprzem, startym ząbkiem czosnku oraz łyżeczką startej skórki z pomarańczy. Całość polewamy 50 ml soku z pomarańczy oraz oliwą. Odkładamy na 30 minut do zamarynowania.
- Do rondelka wlewamy 100 ml soku pomarańczowego, ocet jabłkowy, skórkę z pomarańczy, starty na tarce czosnek oraz syrop z agawy. Całość doprawiamy solą i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny (w razie potrzeby można przecedzić przez sitko).
- Indyka przekładamy na dobrze nagrzanego grilla. Po kilku minutach przekładamy na druga stronę. Na każdy kawałek mięsa nakładamy po kilka listków szpinaku oraz plasterek mozzarelli. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, doprawiamy solą i skrapiamy oliwą. Grillujemy do zarumienienia z obu stron.
- Na talerzu układamy porcję indyka oraz szparagi i polewamy je pomarańczowym sosem.