Grillowany burger z łososia z dodatkiem czerwonej fasoli

Grillowany burger z łososia z dodatkiem czerwonej fasoli
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
40 min.
Ocena 4

Składniki

  • 300 g oczyszczonego łososia
  • 100 g czerwonej fasoli z puszki
  • pół małej czerwonej cebulki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka posiekanego chili
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • 4 bułki do burgerów
  • pół bakłażana
  • czerwona cebula
  • garść rukoli
  • szczypta oregano
  • łyżeczka oliwy

sos chili

  • papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 8 łyżek passaty pomidorowej

Krok 1

Łososia myjemy, odrywamy skórę i bardzo drobno siekamy. Osuwamy w międzyczasie wszystkie ości i błonki. Mieszamy ze zblendowaną czerwoną fasolką. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką oraz posiekanym szczypiorkiem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek, cebule oraz chili. Smażymy przez kilka minut. Po zdjęciu z patelni przesypujemy do farszu z łososiem. Formujemy burgery i grillujemy przez ok 2-3 min z każdej strony.  

Bułki podpiekamy na grillu. Bakłażana kroimy na plastry. Skrapiamy oliwą. Posypujemy pieprzem i oregano. Grillujemy ok 2-3 min z każdej strony.

Krok 2

Sos chili: Passatę przelewamy do rondelka. Dodajemy starty czosnek, imbir, sos sojowy oraz drobno posiekane chili. Doprowadzamy do wrzenia następnie blendujemy i studzimy.

Bułki smarujemy od wewnątrz sosem chili. Następnie na jednej połówce układamy kilka listków rukoli, ugrillowanego burgera, plaster bakłażana, krążek cebuli i przykrywamy drugą bułką.

- Ryby i owoce morza z grilla to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego mięsa.


„Myślisz, że o burgerach wiesz już wszystko? Też tak myślałem… Dopóki nie spróbowałem tego z łososiem. To połączenie idealnie wiosenne, więc je nie tylko zatwierdzam, ale też gorąco na grilla polecam!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Kabanosy z łososia atlantyckiego, wędzone na goroąco, 200 g, VAC
0,2 kg
45,00 zł/1 kg
9,00 zł
Pudliszki Fasola czerwona 400 g
1 szt.
4,59 zł/1 szt.
4,59 zł
Cebula czerwona tuba 380 g
0,38 kg
14,45 zł/1 kg
5,49 zł
Kamis Papryka ostra mielona 20 g
0,02 kg
94,50 zł/1 kg
1,89 zł
SZCZYPIOR DROBNY PĘCZEK
1 szt.
1,99 zł/1 szt.
1,99 zł
La Española Oliwa z oliwek extra virgin 250 ml
0,25 l
47,56 zł/1 l
11,89 zł
Schulstad Gourmet Bistro Bułki pszenne do hamburgerów 324 g (4 x 81 g)
0,324 kg
21,88 zł/1 kg
7,09 zł
Prymat Oregano suszone 8 g
0,008 kg
161,25 zł/1 kg
1,29 zł
Imbir ważony
22,99 zł/1 kg
2,30 zł
Carrefour Sos sojowy 125 ml
0,125 l
39,92 zł/1 l
4,99 zł
Pudliszki Passata Przecier pomidorowy 500 g
0,5 kg
10,98 zł/1 kg
5,49 zł

Zobacz również inne przepisy