Grillowane sataje z piersi z kurczaka

Grillowane sataje z piersi z kurczaka
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • łyżka miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • papryczka chili
  • łyżka startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • mały pęczek świeżej kolendry

sos jogurtowo-musztardowy

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka oliwy
  • pieprz

surówka

  • pół awokado
  • ogórek
  • łyżka soku z limonki
  • pół papryczki chili
  • cebula szalotka
  • garść rukoli
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka startego imbiru
  • ząbek czosnku

Krok 1

Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy i równie kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki. Składniki łączymy ze sobą. Dodajemy pokrojoną w krążki papryczkę chili oraz drobno posiekaną cebulkę. Na końcu dodajemy listki rukoli.
W osobnej misce łączymy musztardę, oliwę, ocet winny, imbir oraz starty na tarce imbir. Powstałym sosem polewamy surówkę i dokładnie mieszamy.

 

Krok 2

Pierś z kurczaka myjemy i tniemy w cieknie długie paski. Do miski wlewamy miód, sos sojowy, sok z cytryny, olej sezamowy, starty imbir, przetarty przez praskę czosnek, posiekane chili oraz poszatkowaną kolendrę. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Grillujemy w temperaturze pokojowej do zarumienienia z kilku stron.

 

Sos: Musztardę mieszamy z jogurtem, sosem sojowym oraz oliwą. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

- Tłuste mięso to duże obciążenie dla organizmu, dlatego do grillowania wybieraj chudsze rodzaje mięsa, na przykład drób.
- Przygotowuj samodzielnie sosy, dipy i marynaty. Będziesz mieć kontrolę nad ich jakością i kalorycznością.


„Brzmi groźne i ostro, ale jest smacznie i może być łagodnie. Łączcie smaki tak jak lubicie. Z tego połączenia może wyjść tylko wspaniała grillowa przekąska. I nie mówię tego z przekąsem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Filet z piersi kurczaka tacka
17,99 zł/1 kg
9,89 zł
Carrefour Miód wielokwiatowy nektarowy 470 g
0,47 kg
23,81 zł/1 kg
11,19 zł
Kikkoman Sos sojowy 150 ml
0,15 l
83,93 zł/1 l
12,59 zł
Cytryny 0,5 kg
0,5 kg
7,58 zł/1 kg
3,79 zł
Carrefour Selection Olej z orzechów laskowych 25 cl
0,25 kg
79,96 zł/1 kg
19,99 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Imbir ważony
24,99 zł/1 kg
2,50 zł
Czosnek sztuka
1 szt.
1,99 zł/1 szt.
1,99 zł
Kolendra świeża
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
Bieluch Jogurt naturalny 180 g
0,18 l
7,72 zł/1 l
1,39 zł
Kamis Musztarda sarepska 185 g
0,185 kg
10,76 zł/1 kg
1,99 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
42,50 zł/1 kg
0,85 zł
AWOKADO HASS SZT.
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
5,99 zł
PROMOCYJNA CENA
OGÓREK DŁUGI SZTUKA
1 szt.
2,99 zł/1 szt.
2,99 zł
LIMONKA SZTUKA
1 szt.
1,79 zł/1 szt.
1,79 zł
Varvello Ocet balsamiczny z Modeny spray 250 ml
0,25 l
75,96 zł/1 l
18,99 zł

Zobacz również inne przepisy