Grillowane sataje z piersi z kurczaka

Grillowane sataje z piersi z kurczaka
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • łyżka miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • papryczka chili
  • łyżka startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • mały pęczek świeżej kolendry

sos jogurtowo-musztardowy

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka oliwy
  • pieprz

surówka

  • pół awokado
  • ogórek
  • łyżka soku z limonki
  • pół papryczki chili
  • cebula szalotka
  • garść rukoli
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka startego imbiru
  • ząbek czosnku

Krok 1

Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy i równie kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki. Składniki łączymy ze sobą. Dodajemy pokrojoną w krążki papryczkę chili oraz drobno posiekaną cebulkę. Na końcu dodajemy listki rukoli.
W osobnej misce łączymy musztardę, oliwę, ocet winny, imbir oraz starty na tarce imbir. Powstałym sosem polewamy surówkę i dokładnie mieszamy.

 

Krok 2

Pierś z kurczaka myjemy i tniemy w cieknie długie paski. Do miski wlewamy miód, sos sojowy, sok z cytryny, olej sezamowy, starty imbir, przetarty przez praskę czosnek, posiekane chili oraz poszatkowaną kolendrę. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Grillujemy w temperaturze pokojowej do zarumienienia z kilku stron.

 

Sos: Musztardę mieszamy z jogurtem, sosem sojowym oraz oliwą. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

- Tłuste mięso to duże obciążenie dla organizmu, dlatego do grillowania wybieraj chudsze rodzaje mięsa, na przykład drób.
- Przygotowuj samodzielnie sosy, dipy i marynaty. Będziesz mieć kontrolę nad ich jakością i kalorycznością.


„Brzmi groźne i ostro, ale jest smacznie i może być łagodnie. Łączcie smaki tak jak lubicie. Z tego połączenia może wyjść tylko wspaniała grillowa przekąska. I nie mówię tego z przekąsem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Filet z piersi kurczaka
18,99 zł/1 kg
11,39 zł
Miód nektarowy wielokwiatowy 20 g
0,02 kg
64,50 zł/1 kg
1,29 zł
Carrefour Sos sojowy 125 ml
0,125 l
39,92 zł/1 l
4,99 zł
Cytryny 0,5 kg
0,5 kg
9,78 zł/1 kg
4,89 zł
Oliwier Olej 1 l
1 l
8,39 zł/1 l
8,39 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Imbir ważony
19,99 zł/1 kg
2,00 zł
Natureza brokuły sztuka
1 kg
4,99 zł/1 kg
4,99 zł
Baziółka Kolendra
1 szt.
4,59 zł/1 szt.
4,59 zł
Bieluch Jogurt naturalny 400 g
0,4 kg
5,98 zł/1 kg
2,39 zł
Carrefour Classic Musztarda sarepska 200 g
0,2 kg
9,95 zł/1 kg
1,99 zł
Olitalia Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 750 ml
0,75 l
45,72 zł/1 l
34,29 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
49,50 zł/1 kg
0,99 zł
Awokado Hass szt.
1 szt.
5,89 zł/1 szt.
5,89 zł
Limonka sztuka
1 szt.
1,49 zł/1 szt.
1,49 zł
Cebula szalotka 250 g
0,25 kg
15,96 zł/1 kg
3,99 zł
Varvello Ocet balsamiczny z Modeny 250 ml
0,25 l
59,96 zł/1 l
14,99 zł
18,49 zł
PROMOCYJNA CENA

Zobacz również inne przepisy