sos jogurtowo-musztardowy
surówka
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy i równie kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki. Składniki łączymy ze sobą. Dodajemy pokrojoną w krążki papryczkę chili oraz drobno posiekaną cebulkę. Na końcu dodajemy listki rukoli.
W osobnej misce łączymy musztardę, oliwę, ocet winny, imbir oraz starty na tarce imbir. Powstałym sosem polewamy surówkę i dokładnie mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy i tniemy w cieknie długie paski. Do miski wlewamy miód, sos sojowy, sok z cytryny, olej sezamowy, starty imbir, przetarty przez praskę czosnek, posiekane chili oraz poszatkowaną kolendrę. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Grillujemy w temperaturze pokojowej do zarumienienia z kilku stron.
Sos: Musztardę mieszamy z jogurtem, sosem sojowym oraz oliwą. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
- Tłuste mięso to duże obciążenie dla organizmu, dlatego do grillowania wybieraj chudsze rodzaje mięsa, na przykład drób.
- Przygotowuj samodzielnie sosy, dipy i marynaty. Będziesz mieć kontrolę nad ich jakością i kalorycznością.
„Brzmi groźne i ostro, ale jest smacznie i może być łagodnie. Łączcie smaki tak jak lubicie. Z tego połączenia może wyjść tylko wspaniała grillowa przekąska. I nie mówię tego z przekąsem.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies