Grillowane halloumi z pestkami granata, roszponką i hummusem polane oliwą, posypane zatarem i świeżą pietruszką

Grillowane halloumi z pestkami granata, roszponką i hummusem polane oliwą, posypane zatarem i świeżą pietruszką
Dania obiadowe
2-3
Łatwe
30min

Składniki:

  • 200 g halloumi
  • 1/2 granatu
  • 2 garście roszponki Carrefour Bio

Składniki na hummus:

  • puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki tahini
  • 100 ml lodowatej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 3 łyżki oliwy Carrefour Bio
  • 1 łyżeczka zataru
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Krok 1

Do miski przekładamy odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dodajemy tahini, przetarty przez praskę czosnek oraz oliwę. Doprawiamy kuminem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Całość dokładnie blendujemy. Dodajemy wodę i ponownie blendujemy, aż powstanie gładka pasta bez grudek.
Halloumi kroimy na plasterki. 

Krok 2

Grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub grillu do zarumienienia z obu stron. Do miski przekładamy porcję hummusu. Posypujemy ją zatarem oraz polewamy oliwą. Dodajemy plastry grillowanego halloumi. Całość posypujemy pestkami granatu, dekorujemy roszponką oraz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

17
79
 

0,18 kg

98,83 zł/1 kg

3
35
 

0,24 kg

13,96 zł/1 kg

2
25
 

0,025 kg

90,00 zł/1 kg

2
29
 

0,023 kg

99,57 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu