Grillowane bataty z prażoną ciecierzycą, rukolą i serem halloumi

Grillowane bataty z prażoną ciecierzycą, rukolą i serem halloumi
Dania obiadowe
3
Łatwe
40min

Składniki na bataty z halloumi:

  • 3 małe bataty
  • łyżka oliwy Carrefour BIO
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny

Składniki na ziołowy dressing do grillowanych batatów:

Jak przygotować grillowane bataty?

 

Krok 1.

Bataty myjemy i kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Obtaczamy w oliwie z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Grillujemy do zarumienienia przez ok. 15-17 min, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.   

Krok 2.

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, obtaczamy w oliwie i podprażamy na patelni. Ser halloumi kroimy w mniejszą kostkę i grillujemy z obu stron, do zarumienienia.

Krok 3.

Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy  świeżymi ziołami, solą oraz pieprzem. Grillowane bataty podajemy posypane rukolą, ciecierzycą oraz grillowanym halloumi. Na koniec bataty z halloumi skrapiamy jogurtowo-ziołowym dressingiem.

 
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu