Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Gęś myjemy, suszymy i przekładamy do brytfanki. Z jabłek wydrążamy środek i kroimy w półksiężyce. Wkładamy je do środka gęsi. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Obkładamy obranymi ząbkami czosnku. Przykrywamy folią aluminiową (lub górną częścią brytfanki) i wkładamy do piekarnika na 3 h. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy gęś wytopionym tłuszczem.
Ziemniaki kroimy w półksiężyce i przekładamy do brytfanki. 40 min przed końcem pieczenia odlewamy szklankę tłuszczu, który wytopił się z gęsi i połową polewamy ziemniaki. Do drugiej połowy dodajemy powidła śliwkowe i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki i kremowy sos.
30 min przed końcem pieczenia odkrywamy folię lub brytfankę, aby gęś się nieco zarumieniła.
Porcje gęsi podajemy z pieczonymi ziemniaczkami oraz sosem śliwkowym.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.