Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Gęś myjemy, suszymy i przekładamy do brytfanki. Z jabłek wydrążamy środek i kroimy w półksiężyce. Wkładamy je do środka gęsi. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Obkładamy obranymi ząbkami czosnku. Przykrywamy folią aluminiową (lub górną częścią brytfanki) i wkładamy do piekarnika na 3 h. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy gęś wytopionym tłuszczem.
Ziemniaki kroimy w półksiężyce i przekładamy do brytfanki. 40 min przed końcem pieczenia odlewamy szklankę tłuszczu, który wytopił się z gęsi i połową polewamy ziemniaki. Do drugiej połowy dodajemy powidła śliwkowe i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki i kremowy sos.
30 min przed końcem pieczenia odkrywamy folię lub brytfankę, aby gęś się nieco zarumieniła.
Porcje gęsi podajemy z pieczonymi ziemniaczkami oraz sosem śliwkowym.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies