Frittata z szynką

Frittata z szynką
Dania obiadowe
1-2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 100 g szynki wieprzowej bez kości
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 60 g koziego sera
  • garść pomidorków koktajlowych
  • mała papryczka chili
  • kolendra
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C i przygotowujemy patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Wlewamy na nią łyżkę oliwy i podsmażamy szynkę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy passatę i gotujemy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. W osobnej miseczce rozbijamy jajka i roztrzepujemy wraz z mlekiem. 

Krok 2

Wlewamy jajka na patelnię z pomidorami i zmniejszamy ogień. Dodajemy plasterki sera, połówki pomidorków koktajlowych i pokrojoną w krążki papryczkę chili. Patelnię wstawiamy do piekarnika na  12-13 min., aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.


„Ten pyszny włoski omlet wymaga specjalnej taktyki. Najpierw nakazuję wrzucić składniki na patelnię. A potem, na mój rozkaz, dać do pieca!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

16
79
 

20,99 zł/1 kg

12
99
 

10 szt.

1,30 zł/1 szt.

3
29
 

0,5 l

6,58 zł/1 l

5
89
 

0,68 kg

8,66 zł/1 kg

19
99
 

0,5 kg

39,98 zł/1 kg

0
99
 

1 szt.

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

2
99
 

1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu