Frittata z szynką

Frittata z szynką
Dania obiadowe
1-2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 100 g szynki wieprzowej bez kości
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 60 g koziego sera
  • garść pomidorków koktajlowych
  • mała papryczka chili
  • kolendra
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C i przygotowujemy patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Wlewamy na nią łyżkę oliwy i podsmażamy szynkę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy passatę i gotujemy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. W osobnej miseczce rozbijamy jajka i roztrzepujemy wraz z mlekiem. 

Krok 2

Wlewamy jajka na patelnię z pomidorami i zmniejszamy ogień. Dodajemy plasterki sera, połówki pomidorków koktajlowych i pokrojoną w krążki papryczkę chili. Patelnię wstawiamy do piekarnika na  12-13 min., aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.


„Ten pyszny włoski omlet wymaga specjalnej taktyki. Najpierw nakazuję wrzucić składniki na patelnię. A potem, na mój rozkaz, dać do pieca!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Szynka wieprzowa bez kości tacka
16,79 zł/1 kg
13,43 zł
Top Jaj Jaja z chowu klatkowego L 15 sztuk
0,98 kg
12,64 zł/1 kg
12,39 zł
Łaciate Mleko UHT 2,0% 500 ml
0,5 l
3,58 zł/1 l
1,79 zł
EkoWital Ekologiczna passata pomidorowa 680 g
0,68 kg
7,49 zł/1 kg
5,09 zł
Ser kozi Perigord 40 g
0,035 kg
85,71 zł/1 kg
3,00 zł
Papryczka sweet bite 200 g
0,25 kg
23,96 zł/1 kg
5,99 zł
Kamis Papryka ostra mielona 20 g
0,02 kg
84,50 zł/1 kg
1,69 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 750 ml
0,75 l
24,39 zł/1 l
18,29 zł
Sól kujawska warzona spożywcza jodowana 1 kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Pieprz ziołowy 20 g
0,02 kg
39,50 zł/1 kg
0,79 zł

Zobacz również inne przepisy