Kaszę pęczak gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na 4 kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz posiekana szałwią. Zalewamy całość oliwą oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Śliwki myjemy, przepoławiamy i wyjmujemy pestki. Wkładamy do miseczki i dodajemy cukier oraz chili.
Smażymy kurczaka na złoty kolor. W połowie smażenia dodajemy połówki śliwek wraz z miodem i octem balsamicznym. Całość gotujemy 5-8 min, aż sos nieco zgęstnieje, a śliwki staną się miękkie.
Kurczaka podajemy z powstałym sosem i śliwkami, w towarzystwie kaszy pęczak i rukoli, które skrapiamy przed podaniem oliwą.
"Kurczak to moja szczęśliwa potrawa, którą zwykłem delektować się po bitwie i moi kucharze to wiedzą. Kurczaka na słodko co prawda nie brałem pod uwagę, jednak niesłusznie, gdyż polany sosem śliwkowym jest prawdziwym rarytasem."
0,5 l
30,58 zł/1 l
0,47 kg
23,81 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies