Kaszę pęczak gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na 4 kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz posiekana szałwią. Zalewamy całość oliwą oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Śliwki myjemy, przepoławiamy i wyjmujemy pestki. Wkładamy do miseczki i dodajemy cukier oraz chili.
Smażymy kurczaka na złoty kolor. W połowie smażenia dodajemy połówki śliwek wraz z miodem i octem balsamicznym. Całość gotujemy 5-8 min, aż sos nieco zgęstnieje, a śliwki staną się miękkie.
Kurczaka podajemy z powstałym sosem i śliwkami, w towarzystwie kaszy pęczak i rukoli, które skrapiamy przed podaniem oliwą.
"Kurczak to moja szczęśliwa potrawa, którą zwykłem delektować się po bitwie i moi kucharze to wiedzą. Kurczaka na słodko co prawda nie brałem pod uwagę, jednak niesłusznie, gdyż polany sosem śliwkowym jest prawdziwym rarytasem."
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.