Filety z kurczaka, z karmelizowanymi śliwkami, podane z kaszą pęczak i rukolą

Filety z kurczaka, z karmelizowanymi śliwkami, podane z kaszą pęczak i rukolą
Dania obiadowe
2
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • kilka listków świeżej szałwii
  • łyżka oliwy
  • szczypta słodkiej papryki
  • łyżka soku z cytryny
  • 200 g śliwek
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 g kaszy pęczak
  • 2 garście rukoli
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Krok 1

Kaszę pęczak gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na 4 kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz posiekana szałwią. Zalewamy całość oliwą oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilkanaście minut.

Śliwki myjemy, przepoławiamy i wyjmujemy pestki. Wkładamy do miseczki i dodajemy cukier oraz chili.

Krok 2

Smażymy kurczaka na złoty kolor. W połowie smażenia dodajemy połówki śliwek wraz z miodem i octem balsamicznym. Całość gotujemy 5-8 min, aż sos nieco zgęstnieje, a śliwki staną się miękkie.

Kurczaka podajemy z powstałym sosem i śliwkami, w towarzystwie kaszy pęczak i rukoli, które skrapiamy przed podaniem oliwą.

"Kurczak to moja szczęśliwa potrawa, którą zwykłem delektować się po bitwie i moi kucharze to wiedzą. Kurczaka na słodko co prawda nie brałem pod uwagę, jednak niesłusznie, gdyż polany sosem śliwkowym jest prawdziwym rarytasem."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

23
39
 

44,99 zł/1 kg

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

9
39
 

0,25 l

37,56 zł/1 l

1   
29
1
15
 

0,02 kg

57,50 zł/1 kg

-11%
3
49
 

1 kg

12
69
 

0,47 kg

27,00 zł/1 kg

13
69
 

0,25 l

54,76 zł/1 l

4
29
 

0,4 kg

10,73 zł/1 kg

0
99
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy