Filet z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym

Filet z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym
Dania obiadowe
2
Łatwy
25 min.
Ocena 3

Składniki

  •         2 filety z kurczaka

marynata:

  •        łyżeczka słodkiej papryki
  •        kawałek drobno posiekanego chili
  •        posiekana gałązka rozmarynu
  •        2 łyżki oliwy
  •        łyżka soku z limonki
  •        sól, pieprz
  •  
  •      6 łyżek octu balsamicznego
  •      2 łyżki płynnego miodu
  •      3 łyżki soku z limonki
  •      łyżka oliwy z oliwek
  •      sól, pieprz
  •      100 g truskawek
  •     80 g dzikiego lub czerwonego ryżu
  •     100 g fasolki mamut lub groszku cukrowego

 

Krok 1

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Mieszamy ze sobą składniki marynaty i polewamy nią mięso. Odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki.

Truskawki kroimy na kawałki. Ocet balsamiczny mieszamy z miodem, sokiem z limonki, oliwą i obtaczamy nim truskawki. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.

Krok 2

Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Groszek lub fasolkę gotujemy 3-4 min. w lekko osolonej wodzie.

Na patelni grillowej smażymy mięso 4 min. z każdej strony. Zmniejszamy ogień i polewamy mięso sosem truskawkowo-balsamicznym. Dusimy 1-2 min. i wykładamy mięso na talerz. Filety z kurczaka podajemy z ryżem oraz fasolką lub groszkiem.

„Zarządzam truskawki nie na deser, lecz na obiad! Niech zdolni kucharze przyrządzą z nich wytrawny sos do drobiu, który mnie zaskoczy oryginalnym smakiem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0
99
 

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

18
00
 

44,99 zł/1 kg

6
49
 

0,25 kg

25,96 zł/1 kg

2   
09
1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

-14%
15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

5
39
 

0,2 l

26,95 zł/1 l

2
19
 

1 kg

1   
29
1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

Promocja
15
49
 

0,25 l

61,96 zł/1 l

12
69
 

0,47 kg

27,00 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy