Filet z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym

Filet z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym
Dania obiadowe
2
Łatwy
25 min.
Ocena 3

Składniki

marynata:

  •        łyżeczka słodkiej papryki
  •        kawałek drobno posiekanego chili
  •        posiekana gałązka rozmarynu
  •        2 łyżki oliwy
  •        łyżka soku z limonki
  •        sól, pieprz
  •  
  •      6 łyżek octu balsamicznego
  •      2 łyżki płynnego miodu
  •      3 łyżki soku z limonki
  •      łyżka oliwy z oliwek
  •      sól, pieprz
  •      100 g truskawek
  •     80 g dzikiego lub czerwonego ryżu
  •     100 g fasolki mamut lub groszku cukrowego

 

Krok 1

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Mieszamy ze sobą składniki marynaty i polewamy nią mięso. Odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki.

Truskawki kroimy na kawałki. Ocet balsamiczny mieszamy z miodem, sokiem z limonki, oliwą i obtaczamy nim truskawki. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.

Krok 2

Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Groszek lub fasolkę gotujemy 3-4 min. w lekko osolonej wodzie.

Na patelni grillowej smażymy mięso 4 min. z każdej strony. Zmniejszamy ogień i polewamy mięso sosem truskawkowo-balsamicznym. Dusimy 1-2 min. i wykładamy mięso na talerz. Filety z kurczaka podajemy z ryżem oraz fasolką lub groszkiem.

„Zarządzam truskawki nie na deser, lecz na obiad! Niech zdolni kucharze przyrządzą z nich wytrawny sos do drobiu, który mnie zaskoczy oryginalnym smakiem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

17
50
 

~ 0,5 kg

34,99 zł/1 kg

1
15
 

1 szt.

2
45
 

0,015 kg

163,33 zł/1 kg

23
89
 

0,25 l

95,56 zł/1 l

6
29
 

0,2 l

31,45 zł/1 l

1
79
 

1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

17
59
 

0,25 l

70,36 zł/1 l

13
29
 

0,47 kg

28,28 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu