Ciecierzycę moczymy w wodzie, najlepiej przez cała noc. Odcedzamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekana cebulkę i blendujemy na wysokich obrotach, aby powstała gładka pasta bez grudek. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, wszystkie przyprawy oraz sodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy ok. 2-3 łyżki wody i ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 min.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej (2-3 cm wysokości) Z powstałej masy formujemy małe, lekko spłaszczone kulki i smażymy je do zarumienienia, przez ok. 2-3 min z każdej strony. Falafele przekładamy na talerz wyściełany papierem śniadaniowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Sos tahini mieszamy z sokiem z cytryny oraz jogurtem, następnie dodajemy olej, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
Sałatę myjemy i przekładamy do miseczki. Mieszamy z pokrojonym ogórkiem i pomidorem. Całość posypujemy kolendrą lub pietruszką.
Falafele podajemy z sałatką, polane sosem tahini.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies