Karkówkę myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Polewamy oliwą, doprawiamy sola oraz pieprzem. Czosnek obieramy i przekrawamy na pół. Dodajmey 2 ząbki czosnku.Całość mieszamy i zostawiamy na 2-3 h do zamarynowania ( można na całą noc).
Naczynie żaroodporne wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Na środek przekładamy porcję zamarynowanej karkówki. Następnie obrane i przepołowione ziemniaki. Dynię, pietruszkę oraz cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do mięsa. Na koniec dorzucamy przepołowione 2 ząbki czosnku. Na koniec posypujemy świeżą bazylią ( mogą być inne zioła np. oregano, rozmaryn, pietruszka). Całość zwiazujmey z dwóch stron w formie papilotu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na ok 2 h.
Ustawienia cookies