Duszona karkówka w papilotach z dynią, ziemniakami, pietruszką i świeżymi ziołami

Duszona karkówka w papilotach z dynią, ziemniakami, pietruszką i świeżymi ziołami
Dania obiadowe
2-3
Łatwe
2,5h+

Składniki

  • 500 g karkówki
  • 4-5 małe ziemniaki
  • 1/4 dyni hokkaido
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku JZNC
  • łyżka oliwy Carrefour Bio
  • sól, pieprz
  • bazylia Carrefour Bio

Krok 1

Karkówkę myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Polewamy oliwą, doprawiamy sola oraz pieprzem. Czosnek obieramy i przekrawamy na pół. Dodajmey 2 ząbki czosnku.Całość mieszamy i zostawiamy na 2-3 h do zamarynowania ( można na całą noc).

 

Krok 2

Naczynie żaroodporne wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Na środek przekładamy porcję zamarynowanej karkówki. Następnie obrane i przepołowione ziemniaki. Dynię, pietruszkę oraz cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do mięsa. Na koniec dorzucamy przepołowione 2 ząbki czosnku.  Na koniec posypujemy  świeżą bazylią ( mogą być inne zioła np. oregano, rozmaryn, pietruszka). Całość zwiazujmey z dwóch stron w formie papilotu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na ok 2 h.