Dorada z pieczonymi ziemniakami hasselback, selerem naciowym i porem

Dorada z pieczonymi ziemniakami hasselback, selerem naciowym i porem
Dania obiadowe
2
Łatwe
50min
Ocena 4

Składniki

  • 2 filety z dorady
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • cytryna
  • 2 łyżki oliwy Carrefour BIO

 

  • łyżka masła Jakość z Natury Carrefour
  • 1/2 pora
  • łodyga selera naciowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka miodu Jakość z Natury Carrefour

 

  • 3-4 ziemniaki Jakość z Natury Carrefour
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Carrefour BIO
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • sól morska
  • pieprz

 

Krok 1

Filety myjemy, suszymy i nacinamy na grzbiecie w kilku miejscach. W zagłębienia wkładamy pokrojony w plasterki czosnek. Oprószamy solą, pieprzem zarówno na zewnątrz jak i w środku. Do środka wkładamy gałązki tymianku. Skrapiamy cytryną. Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Pieczemy doradę przez ok. 25-30 min, do zarumienienia.

Krok 2

Ziemniaki myjemy. Nacinamy w poprzek, na mniejsze plasterki (Możemy to zrobić układając ziemniak pomiędzy dwoma pałeczkami do sushi, wówczas będą idealnie równo nacięte.). Posypujemy ziemniaki sola oraz pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem i polewamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, na 30-40 min. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojonego drobno pora oraz seler naciowy i podsmażamy kilka chwil. Następnie dodajemy sos sojowy oraz miód, ponownie mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez ok. 10 min, aż warzywa zmiękną. Doradę podajemy z upieczonymi ziemniakami oraz duszonym porem i selerem naciowym .

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu