Filety myjemy, suszymy i nacinamy na grzbiecie w kilku miejscach. W zagłębienia wkładamy pokrojony w plasterki czosnek. Oprószamy solą, pieprzem zarówno na zewnątrz jak i w środku. Do środka wkładamy gałązki tymianku. Skrapiamy cytryną. Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Pieczemy doradę przez ok. 25-30 min, do zarumienienia.
Ziemniaki myjemy. Nacinamy w poprzek, na mniejsze plasterki (Możemy to zrobić układając ziemniak pomiędzy dwoma pałeczkami do sushi, wówczas będą idealnie równo nacięte.). Posypujemy ziemniaki sola oraz pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem i polewamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, na 30-40 min. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojonego drobno pora oraz seler naciowy i podsmażamy kilka chwil. Następnie dodajemy sos sojowy oraz miód, ponownie mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez ok. 10 min, aż warzywa zmiękną. Doradę podajemy z upieczonymi ziemniakami oraz duszonym porem i selerem naciowym .
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies