Doner kebeb z frytkami z batatów- jak go zrobić? Przepis
Dania obiadowe
Czas zorientować się w orientalnych przysmakach! Sprawdź nasz przepis na tureckiego Doner Kebaba i naciesz się wyjątkowym bogactwem sycących smaków Bliskiego Wschodu! Zobacz, jak go zrobić!
Składniki na doner kebab
Farsz:
Kebab:
Frytki
Przygotowanie
Krok pierwszy (farsz):
- Zmieloną wołowinę przekładamy do naczynia. Dodajemy mielony kumin, oregano, cynamon, kolendrę, pieprz, sól oraz starty czosnek. Dokładnie mieszamy lub miksujemy.
- Z powstałej masy z przyprawami formujemy prostokąt. Zawijamy go w folie aluminiową. Wbijamy patyczki i wkładamy do piekarnika na 1 h i pieczemy w temp. 190 stopni C.
- Następnie zdejmujemy folię i pieczemy potrawę przez kolejne 10 min.
- Tak wypieczonego kebaba tniemy na cienkie plasterki. Podsmażamy je na patelni z odrobiną oleju i przekładamy na talerz.
Krok drugi (kebab):
- Tortillę lub placek lawasz smarujemy hummusem. Następnie nakładamy jogurt doprawiony solą oraz sokiem z cytryny.
- Dodajemy drobno posiekaną sałatę rzymską, pomidora oraz cebulę czerwoną.
- Na wierzchu układamy uprzednio przygotowane porcje mięsa.
- Całość polewamy ketchupem. Zwijamy w rulon.
Krok trzeci (frytki):
- Bataty obieramy i kroimy w cienkie słupki.
- Przekładamy na blaszkę do pieczenia i polewamy olejem. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić oregano.
- Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Przed nałożeniem posypujemy solą. Podajemy razem z kebabem.