Doner kebeb z frytkami z batatów- jak go zrobić? Przepis

Doner kebeb z frytkami z batatów- jak go zrobić? Przepis
Dania obiadowe
4
Średnie
2h

Czas zorientować się w orientalnych przysmakach! Sprawdź nasz przepis na tureckiego Doner Kebaba i naciesz się wyjątkowym bogactwem sycących smaków Bliskiego Wschodu! Zobacz, jak go zrobić!

Składniki na doner kebab

Farsz:

Kebab:

Frytki

Przygotowanie

Krok pierwszy (farsz):

  1. Zmieloną wołowinę przekładamy do naczynia. Dodajemy mielony kumin, oregano, cynamon, kolendrę, pieprz, sól oraz starty czosnek. Dokładnie mieszamy lub miksujemy.
  2. Z powstałej masy z przyprawami formujemy prostokąt. Zawijamy go w folie aluminiową. Wbijamy patyczki i wkładamy do piekarnika na 1 h i pieczemy w temp. 190 stopni C.
  3. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy potrawę przez kolejne 10 min.
  4. Tak wypieczonego kebaba tniemy na cienkie plasterki. Podsmażamy je na patelni z odrobiną oleju i przekładamy na talerz.

Krok drugi (kebab):

  1. Tortillę lub placek lawasz smarujemy hummusem. Następnie nakładamy jogurt doprawiony solą oraz sokiem z cytryny.
  2. Dodajemy drobno posiekaną sałatę rzymską, pomidora oraz cebulę czerwoną.
  3. Na wierzchu układamy uprzednio przygotowane porcje mięsa.
  4. Całość polewamy ketchupem. Zwijamy w rulon.

Krok trzeci (frytki):

  1. Bataty obieramy i kroimy w cienkie słupki.
  2. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i polewamy olejem. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić oregano.
  3. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
  4. Przed nałożeniem posypujemy solą. Podajemy razem z kebabem.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu