Sos cytrusowy:
Do podania:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku 2 cm. Następnie, na drobnej tarce, ścieramy czosnek oraz imbir. Papryczkę chili drobno siekamy. Kurczaka doprawiamy pieprzem oraz solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w mące ziemniaczanej. W woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy do niego imbir, czosnek oraz chili. Po chwili dodajemy kurczaka i smażymy przez ok. 4-5 min.
Składniki sosu mieszamy ze sobą, przelewamy na patelnię z kurczakiem i doprowadzamy do wrzenia. Czekamy kilka minut, aż zgęstnieje i odstawiamy.
W międzyczasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do wody rozgnieciony czosnek oraz wlewamy oliwę.
Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Kurczaka podajemy z ryżem oraz brokułami. Danie posypujemy czarnym sezamem oraz drobno posiekaną papryczką chili. Przed podaniem skrapiamy cytryną.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies