Przygotowujemy marynatę do kurczaka. W miseczce umieszczamy oliwę, ocieramy skórkę z jednej cytryny i wyciskamy sok. Dodajemy słodką paprykę, wyciśnięty czosnek oraz miód. Kroimy świeży rozmaryn i tymianek, dodajemy do marynaty. Imbir drobno siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Za pomocą moździerza, widelca lub blendera przygotowujemy masło czosnkowe: masło w temperaturze pokojowej ucieramy razem z wyciśniętym czosnkiem i pokrojonym tymiankiem.
W środek ziemniaków wbijamy wykałaczki, tak by biegły wzdłuż. Kroimy ziemniaki w poprzek, w cieniutkie plasterki, aż do samej wykałaczki. W powstałe plasterki wcieramy masło czosnkowe. Także z wierzchu smarujemy nim wszystkie ziemniaki.
Kurczaka marynujemy i układamy w blaszce. Na każdej ćwiartce kładziemy plasterek cytryny. Ziemniaki umieszczamy w drugiej blaszce. Piekarnik nastawiamy na 180 C (grzanie góra-dół), Najpierw wstawiamy ziemniaki i pieczemy je przez 15min. Po tym czasie do piekarnika wstawiamy ćwiartki z kurczaka i pieczemy razem jeszcze przez 50 min, do zarumienienia.
Podajemy z ulubioną sałatką.
"Ćwiartki z kurczaka zapiekane z ziemniakami i masłem czosnkowym to nie ćwierć a pełnia smaku. Tę potrawę przygotujesz nie raz, a raz po raz, gdyż cała rodzina będzie za nią wprost przepadać i się jej domagać."
0,2 kg
44,95 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies