Curry z tofu i papryką, podane z ryżem basmati

Curry z tofu i papryką, podane z ryżem basmati
Dania obiadowe
2-4
Średni
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 200 g naturalnego tofu
  • mała czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • garść świeżego szpinaku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • łyżka oliwy
  • świeża natka pietruszki lub kolendra
  • 150 g ryżu basmati

Krok 1

Ryż gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na łyżce oliwy i odrobinie mleka kokosowego podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy kurkumę, kumin, ostrą paprykę, starte na tarce imbir i czosnek. Całość podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę tofu i czekamy, aż się nieco zrumieni.

Krok 2

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz w cienkie plasterki papryczkę chili. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, delikatnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Pod koniec dodajemy garść szpinaku. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Curry podajemy z ryżem basmati i posypujemy świeżą kolendrą lub pietruszką.

"Kolejnym celem obiadowej kampanii została kuchnia indyjska. Najpierw ułożyłem strategię: kazałem zrekrutować kucharza, a datę wyznaczyłem na popołudnie. W jadalni stawiłem się w pojedynkę i łup z talerza zagarnąłem, ze smakiem." 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0,3 kg

21,97 zł/1 kg

6,59 zł

4,99 zł/1 kg

2,50 zł

0,5 kg

13,98 zł/1 kg

6,99 zł

0,22 kg

36,32 zł/1 kg

7,99 zł

24,99 zł/1 kg

2,50 zł

0,25 kg

19,96 zł/1 kg

4,99 zł

0,02 kg

79,50 zł/1 kg

1,59 zł
1,99 zł
-20%

0,025 kg

91,60 zł/1 kg

2,29 zł

0,05 kg

79,80 zł/1 kg

3,99 zł

0,5 l

25,98 zł/1 l

12,99 zł

0,6 kg

16,98 zł/1 kg

10,19 zł

Zobacz również inne przepisy