Curry z kurczakiem i kalafiorem z nutą limonki i chili

Curry z kurczakiem i kalafiorem z nutą limonki i chili
Dania obiadowe
1
Średni
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • pół małego kalafiora
  • ząbek czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • papryczka chili w proszku
  • świeże listki bazylii
  • limonka
  • łyżka pasty curry
  • łyżka oleju Carrefour BIO
  • łyżka sosu sojowego Carrefour
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g ryżu basmati Carrefour

 

Krok 1

Filet z kurczaka dokładnie myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w kostkę. W mieseczce doprawiamy świeżo startym imbirem, startym czosnkiem, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawiamy na godzinę. 
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Na patelni rozgrzewamy olej i przez kilka minut podsmażamy kurczaka wraz z kalafiorem. 

 

Krok 2

Wlewamy na patelnię mleko kokosowe i całość gotujemy 15-20 min. Doprawiamy sokiem z limonki. Posypujemy papryczką chili oraz bazylią. Podajemy z ryżem.

„W poszukiwaniu pomysłu na kalafior moi kucharze wybrali się aż do Indii. Z krainy curry przywieźli prawdziwy specjał.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

18
00
 

45,00 zł/1 kg

7
99
 

1 szt.

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

2
00
 

19,99 zł/1 kg

1
55
 

0,02 kg

77,50 zł/1 kg

5
49
 

1 szt.

1
69
 

1 szt.

13
19
 

0,11 kg

119,91 zł/1 kg

20
69
 

0,75 l

27,59 zł/1 l

5
29
 

0,125 l

42,32 zł/1 l

6
29
 

0,4 kg

15,73 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu