Curry z kurczakiem i kalafiorem z nutą limonki i chili

Curry z kurczakiem i kalafiorem z nutą limonki i chili
Dania obiadowe
1
Średni
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • pół małego kalafiora
  • ząbek czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • papryczka chili w proszku
  • świeże listki bazylii
  • limonka
  • łyżka pasty curry
  • łyżka oleju Carrefour BIO
  • łyżka sosu sojowego Carrefour
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g ryżu basmati Carrefour

 

Krok 1

Filet z kurczaka dokładnie myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w kostkę. W mieseczce doprawiamy świeżo startym imbirem, startym czosnkiem, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawiamy na godzinę. 
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Na patelni rozgrzewamy olej i przez kilka minut podsmażamy kurczaka wraz z kalafiorem. 

 

Krok 2

Wlewamy na patelnię mleko kokosowe i całość gotujemy 15-20 min. Doprawiamy sokiem z limonki. Posypujemy papryczką chili oraz bazylią. Podajemy z ryżem.

„W poszukiwaniu pomysłu na kalafior moi kucharze wybrali się aż do Indii. Z krainy curry przywieźli prawdziwy specjał.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Filet z piersi kurczaka tacka
17,99 zł/1 kg
8,64 zł
Czosnek młody sztuka
1 szt.
1,49 zł/1 szt.
1,49 zł
2,49 zł
PROMOCYJNA CENA
Imbir ważony
24,99 zł/1 kg
2,50 zł
Prymat Papryka ostra mielona 20 g
0,02 kg
69,50 zł/1 kg
1,39 zł
Bazylia świeża
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
LIMONKA SZTUKA
1 szt.
1,69 zł/1 szt.
1,69 zł
Kanokwan Czerwona pasta curry 50 g
0,05 kg
111,80 zł/1 kg
5,59 zł
Carrefour Sos sojowy 125 ml
0,125 l
40,72 zł/1 l
5,09 zł
Kupiec Ryż basmati 400 g (4 torebki)
0,4 kg
15,73 zł/1 kg
6,29 zł

Zobacz również inne przepisy