Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Krewetki myjemy pod bieżącą wodą. Następnie nacinamy je wzdłuż tułowia i usuwamy ciemną żyłkę. Jeszcze raz myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy starty na tarce imbir, czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Całość podsmażamy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, kurkumę oraz ostrą paprykę.
Czekamy, aż przyprawy lekko się zrumienią i uwolnią aromat. Po kilku chwilach dodajemy krewetki, które smażymy po 2 min z każdej strony. Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz passatę. Gotujemy ok 10 min, aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy z ryżem. Całość posypujemy świeżą kolendrą.
„Na własne zdrowie mogę przysiąc, że tak aromatycznego dania dotąd nie próbowałem.”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.