Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Krewetki myjemy pod bieżącą wodą. Następnie nacinamy je wzdłuż tułowia i usuwamy ciemną żyłkę. Jeszcze raz myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy starty na tarce imbir, czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Całość podsmażamy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, kurkumę oraz ostrą paprykę.
Czekamy, aż przyprawy lekko się zrumienią i uwolnią aromat. Po kilku chwilach dodajemy krewetki, które smażymy po 2 min. z każdej strony. Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz passatę.
Gotujemy ok. 10 min., aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy z ryżem. Całość posypujemy świeżą kolendrą.
„Na własne zdrowie mogę przysiąc, że tak aromatycznego dania dotąd nie próbowałem.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies