Curry z krewetkami na mleku kokosowym z imbirem

Curry z krewetkami na mleku kokosowym z imbirem
Dania obiadowe
2
Trudny
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 20 krewetek obranych
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • pół łyżeczki ostrej papryki Carrefour
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1/4 papryczki chili
  • 100 g ryżu basmati Carrefour
  • kolendra

 

Krok 1

Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Krewetki myjemy pod bieżącą wodą. Następnie nacinamy je wzdłuż tułowia i usuwamy ciemną żyłkę. Jeszcze raz myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy starty na tarce imbir, czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Całość podsmażamy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, kurkumę oraz ostrą paprykę.

Krok 2

Czekamy, aż przyprawy lekko się zrumienią i uwolnią aromat. Po kilku chwilach dodajemy krewetki, które smażymy po 2 min z każdej strony. Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz passatę. Gotujemy ok 10 min, aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy z ryżem. Całość posypujemy świeżą kolendrą.

„Na własne zdrowie mogę przysiąc, że tak aromatycznego dania dotąd nie próbowałem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

MyFood Owoce morza Krewetka koktajlowa gotowana obrana 400 g
0,4 kg
79,48 zł/1 kg
31,79 zł
EcoMil Napój kokosowy 1 l
1 l
12,59 zł/1 l
12,59 zł
Coco Island Olej kokosowy extra virgin 500 ml
0,5 l
39,98 zł/1 l
19,99 zł
Carrefour Bio Przecier pomidorowy 700 g
0,7 kg
7,70 zł/1 kg
5,39 zł
Imbir ważony
19,99 zł/1 kg
2,00 zł
Carrefour Papryka ostra mielona 20 g
0,02 kg
39,50 zł/1 kg
0,79 zł
Kamis Kurkuma 20 g
0,02 kg
74,50 zł/1 kg
1,49 zł
1,89 zł
PROMOCYJNA CENA
Kupiec Ryż basmati 400 g (4 torebki)
0,4 kg
15,48 zł/1 kg
6,19 zł

Zobacz również inne przepisy