Curry z grillowanym bakłażanem, batatem, dynią i krewetkami ze świeżą kolendrą

Curry z grillowanym bakłażanem, batatem, dynią i krewetkami ze świeżą kolendrą
Dania obiadowe
Łatwe
Ocena 5

Składniki

  • 1 słoik pasty Wawrzyniec Grillowany bakłażan (180 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 szalotek
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 200 g batatów
  • 200 g dyni piżmowej
  • 12 krewetek 16/20
  • pół pęczka kolendry
  • skórka z jednej limonki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 15 g zielonej pasty curry 
  • kmin rzymski, sól, pieprz - do doprawienia 
  • świeża kolendra – do podania

 

Krok 1

Czosnek i szalotkę kroimy – czosnek drobno bardzo, a szalotkę w piórka. Smażymy na oleju zaczynając od szalotki, aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem,  dodajemy pastę curry, chwilę później pokrojone w kostkę bataty, czosnek i dynię. Cały czas smażymy na sporym ogniu, aby warzywa się skarmelizowały. Całość zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy pastę Wawrzyniec z grillowanego bakłażana i skórkę otartą z jednej limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 20 minut. 

Krok 2

Po tym czasie doprawiamy kminem, solą i pieprzem. Ewentualnie możemy dodać sos sojowy lub sos rybny, a dla bardziej ostrego smaku - sambal oelek według własnych preferencji. Oczyszczone krewetki dodajemy na ostatnie dwie minuty przed podaniem, aby sparzyły się w gorącym curry. Jeśli chcemy możemy je też usmażyć oddzielnie. Podajemy z ryżem jaśminowym, makaronem ryżowym lub ciecierzycą. Obficie posypujemy kolendrą.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
69
 

0,18 kg

37,17 zł/1 kg

1
79
 

1 szt.

4
78
 

9,55 zł/1 kg

11   
79
9
99
 

0,4 l

24,98 zł/1 l

-15%
5   
89
4
69
 

0,05 kg

93,80 zł/1 kg

-20%
11
99
 

1 l


Zobacz również inne przepisy