Czosnek i szalotkę kroimy – czosnek drobno bardzo, a szalotkę w piórka. Smażymy na oleju zaczynając od szalotki, aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem, dodajemy pastę curry, chwilę później pokrojone w kostkę bataty, czosnek i dynię. Cały czas smażymy na sporym ogniu, aby warzywa się skarmelizowały. Całość zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy pastę Wawrzyniec z grillowanego bakłażana i skórkę otartą z jednej limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 20 minut.
Po tym czasie doprawiamy kminem, solą i pieprzem. Ewentualnie możemy dodać sos sojowy lub sos rybny, a dla bardziej ostrego smaku - sambal oelek według własnych preferencji. Oczyszczone krewetki dodajemy na ostatnie dwie minuty przed podaniem, aby sparzyły się w gorącym curry. Jeśli chcemy możemy je też usmażyć oddzielnie. Podajemy z ryżem jaśminowym, makaronem ryżowym lub ciecierzycą. Obficie posypujemy kolendrą.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.