Czosnek i szalotkę kroimy – czosnek drobno bardzo, a szalotkę w piórka. Smażymy na oleju zaczynając od szalotki, aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem, dodajemy pastę curry, chwilę później pokrojone w kostkę bataty, czosnek i dynię. Cały czas smażymy na sporym ogniu, aby warzywa się skarmelizowały. Całość zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy pastę Wawrzyniec z grillowanego bakłażana i skórkę otartą z jednej limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 20 minut.
Po tym czasie doprawiamy kminem, solą i pieprzem. Ewentualnie możemy dodać sos sojowy lub sos rybny, a dla bardziej ostrego smaku - sambal oelek według własnych preferencji. Oczyszczone krewetki dodajemy na ostatnie dwie minuty przed podaniem, aby sparzyły się w gorącym curry. Jeśli chcemy możemy je też usmażyć oddzielnie. Podajemy z ryżem jaśminowym, makaronem ryżowym lub ciecierzycą. Obficie posypujemy kolendrą.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies