Curry z dynią, szpinakiem oraz ciecierzycą

Curry z dynią, szpinakiem oraz ciecierzycą
Dania obiadowe
2-3
Łatwe
50min

Składniki

  • 200 g ciecierzycy ( może być z puszki)
  • łyżka oleju Carrefour Bio
  • 1 cm startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 250 g dyni hokkaido
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej Carrefour Bio
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • garść szpinaku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • świeża kolendra
  • 200 g ryżu basmati Carrefour Bio

Krok 1

Na patelnię wlewamy olej oraz łyżkę mleka kokosowego. Dodajemy starty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy kumin, kolendrę, cynamon, paprykę oraz kurkumę. Nadal podsmażamy, aż powstanie pasta. Dodajemy ciecierzycę, pokrojona na kawałki dynię ze skórką. Mieszamy następnie wlewamy passatę oraz pozostałe mleczko kokosowe. Możemy dodać trochę wody. Całość dusimy ok 15 min co jakiś czas mieszając.

Krok 2

W międzyczasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Do curry dodajemy szpinak oraz przepołowione na pół pomidorki koktajlowe. Dokładnie mieszamy . Podajemy z ryżem oraz ugotowanym ryżem basmati.