Chłodnik ogórkowy z awokado, jogurtem i miętą

Chłodnik ogórkowy z awokado, jogurtem i miętą
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 ogórki gruntowe
  • awokado
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • kawałek papryczki chili
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu winnego
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki miodu
  • garść listków mięty
  • woda mineralna
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. (Możemy zostawić jeden nieobrany, aby wzbogacić smak potrawy.) Awokado obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ wkładamy do blendera. Dodajemy ogórki, cebulę, chili, jogurt grecki, sok z limonki, miód, ocet, szczyptę soli i oliwę, następnie blendujemy na gładki krem, dodając w trakcie 1,5 szklanki wody mineralnej. Pod koniec blendowania dodajemy połowę porcji mięty. Całość schładzamy w lodówce. 

Krok 2

Chłodnik podajemy posypany pozostałą częścią mięty oraz oprószamy pieprzem.

„Są tacy, którzy jedzą zupę gorącą i tacy co letnią. Ja należę do ludzi, którzy gustują w zimnych zupach, czyli chłodnikach. Chłodnik ogórkowy jest wyjątkowo orzeźwiający.”

 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
99
 

2 kg

3,00 zł/1 kg

2
50
 

4,99 zł/1 kg

6
49
 

0,25 kg

25,96 zł/1 kg

4
49
 

0,4 kg

11,23 zł/1 kg

25
99
 

0,5 l

51,98 zł/1 l

7
99
 

0,25 l

31,96 zł/1 l

1
69
 

1 szt.

7
69
 

0,25 kg

30,76 zł/1 kg

6
69
 

9 l

0,74 zł/1 l

2
19
 

1 kg

1   
39
1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

-14%

Zobacz również inne przepisy