Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. (Możemy zostawić jeden nieobrany, aby wzbogacić smak potrawy.) Awokado obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ wkładamy do blendera. Dodajemy ogórki, cebulę, chili, jogurt grecki, sok z limonki, miód, ocet, szczyptę soli i oliwę, następnie blendujemy na gładki krem, dodając w trakcie 1,5 szklanki wody mineralnej. Pod koniec blendowania dodajemy połowę porcji mięty. Całość schładzamy w lodówce.
Chłodnik podajemy posypany pozostałą częścią mięty oraz oprószamy pieprzem.
„Są tacy, którzy jedzą zupę gorącą i tacy co letnią. Ja należę do ludzi, którzy gustują w zimnych zupach, czyli chłodnikach. Chłodnik ogórkowy jest wyjątkowo orzeźwiający.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies