Chłodnik ogórkowy z awokado, jogurtem i miętą

Chłodnik ogórkowy z awokado, jogurtem i miętą
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 ogórki gruntowe
  • awokado
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • kawałek papryczki chili
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu winnego
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki miodu
  • garść listków mięty
  • woda mineralna
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. (Możemy zostawić jeden nieobrany, aby wzbogacić smak potrawy.) Awokado obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ wkładamy do blendera. Dodajemy ogórki, cebulę, chili, jogurt grecki, sok z limonki, miód, ocet, szczyptę soli i oliwę, następnie blendujemy na gładki krem, dodając w trakcie 1,5 szklanki wody mineralnej. Pod koniec blendowania dodajemy połowę porcji mięty. Całość schładzamy w lodówce. 

Krok 2

Chłodnik podajemy posypany pozostałą częścią mięty oraz oprószamy pieprzem.

„Są tacy, którzy jedzą zupę gorącą i tacy co letnią. Ja należę do ludzi, którzy gustują w zimnych zupach, czyli chłodnikach. Chłodnik ogórkowy jest wyjątkowo orzeźwiający.”

 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

4
99
 

1 kg

9
99
 

1 szt.

4
89
 

0,4 kg

12,23 zł/1 kg

42
89
 

0,5 l

85,78 zł/1 l

8
99
 

0,25 kg

35,96 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.

4
39
 

3 l

1,46 zł/1 l

1
79
 

1 kg

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu