Mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy olej i sól. Dolewamy gorącą, ale nie wrzącą wodę. Miksujemy ok. 15/20 minut, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Tę czynność można również wykonać ręcznie. Gotowe ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut.
Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z porem, czosnkiem i chili. W osobnym garnuszku w osolonej wodzie gotujemy do miękkości obrane marchewki, do mięsa dodajemy zawartość patelni oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Dodajemy sos sojowy, doprawiamy pieprzem. Dodajemy drobno posiekany lub starty na tarce imbir oraz garść drobno posiekanej kolendry. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko. Za pomocą noża tworzymy paski wzdłuż i wszerz tak, by powstały kawałki ciasta w kształcie kwadratu o krawędzi 5 cm. Na środek każdego wykładamy kulkę farszu i zlepiamy przeciwległe rogi oraz boczne krawędzie.
W garnku gotujemy wodę. Parnik wykładamy papierem do pieczenia posmarowanym delikatnie olejem. Układamy na nim pierożki, przykrywamy wieczkiem i ustawiamy nad gotującą się w garnku wodą. Chińskie pierożki na parze gotujemy ok. 10/12 minut.
Do miski wlewamy sos sojowy, 1 łyżeczkę sosu sriracha (lub więcej). Jeśli nie mamy takiego sosu, możemy użyć świeżej papryczki chili. Dodajemy sok z ćwiartki cytryny, pół łyżeczki oleju sezamowego, 1 wyciśnięty ząbek czosnku, imbir wielkości ok. 1 cm oraz pęczek drobno posiekanej kolendry. Całość mieszamy.
Gotowe pierożki chińskie układamy na talerzu i podajemy z przygotowanym sosem. Smacznego!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies