Chińskie pierożki z parnika z wieprzowiną i kolendrą

Chińskie pierożki z parnika z wieprzowiną i kolendrą
Dania obiadowe
4
Łatwe
40min
Ocena 5

Składniki na pierożki chińskie

Ciasto na chińskie pierożki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Farsz do pierożków chińskich:

  • 500 g mięsa wieprzowego (np. karkówki)
  • 2 marchewki
  • por
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 świeża papryczka chili
  • imbir ok. 3 cm
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki oliwy do smażenia

Sos do chińskich pierożków:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (lub do smaku)
  • pół łyżeczki oleju sezamowego
  • sok z ćwiartki limonki
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • imbir wielkości ok. 1 cm
  • pęczek świeżej kolendry

Chińskie pierożki – przepis

Krok 1.

Mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy olej i sól. Dolewamy gorącą, ale nie wrzącą wodę. Miksujemy ok. 15/20 minut, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Tę czynność można również wykonać ręcznie. Gotowe ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut.

Chińskie pierożki na parze

Krok 2.

Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z porem, czosnkiem i chili. W osobnym garnuszku w osolonej wodzie gotujemy do miękkości obrane marchewki, do mięsa dodajemy zawartość patelni oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Dodajemy sos sojowy, doprawiamy pieprzem. Dodajemy drobno posiekany lub starty na tarce imbir oraz garść drobno posiekanej kolendry. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 3.

Ciasto wałkujemy bardzo cienko. Za pomocą noża tworzymy paski wzdłuż i wszerz tak, by powstały kawałki ciasta w kształcie kwadratu o krawędzi 5 cm. Na środek każdego wykładamy kulkę farszu i zlepiamy przeciwległe rogi oraz boczne krawędzie.

Pierożki chińskie

Krok 4.

W garnku gotujemy wodę. Parnik wykładamy papierem do pieczenia posmarowanym delikatnie olejem. Układamy na nim pierożki, przykrywamy wieczkiem i ustawiamy nad gotującą się w garnku wodą. Chińskie pierożki na parze gotujemy ok. 10/12 minut.

Krok 5.

Do miski wlewamy sos sojowy, 1 łyżeczkę sosu sriracha (lub więcej). Jeśli nie mamy takiego sosu, możemy użyć świeżej papryczki chili. Dodajemy sok z ćwiartki cytryny, pół łyżeczki oleju sezamowego, 1 wyciśnięty ząbek czosnku, imbir wielkości ok. 1 cm oraz pęczek drobno posiekanej kolendry. Całość mieszamy.

Krok 6.

Gotowe pierożki chińskie układamy na talerzu i podajemy z przygotowanym sosem. Smacznego!


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
89
 

1 kg

11
00
 

0,4 kg

27,50 zł/1 kg

2
00
 

7,99 zł/1 kg

7
69
 

1 szt.

2
61
 

44,99 zł/1 kg

5
39
 

1 szt.

3
00
 

29,99 zł/1 kg

3
09
 

0,2 l

15,45 zł/1 l

6
99
 

0,09 kg

77,67 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród