Farsz:
Sos:
Mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy olej i sól. Dolewamy gorącą, ale nie wrzącą wodę. Miksujemy ok. 15/20min aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Tę czynność można również wykonać ręcznie. Zawijamy ciasto folią i odstawiamy na 30min. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z porem, czosnkiem i chili. W osobnym garnuszku w osolonej wodzie gotujemy obrane marchewki do miękkości, do mięsa dodajemy zawartość patelni oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Dodajemy sos sojowy, doprawiamy pieprzem. Dodajemy drobno posiekany lub starty na tarce imbir oraz garść drobno posiekanej kolendry. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko. Za pomocą noża tworzymy paski wzdłuż i wszerz tak, by powstały kawałki ciasta w kształcie kwadratu o krawędzi 5cm. Na środek każdego wykładamy kulkę farszu i zlepiamy przeciwległe rogi oraz boczne krawędzie.
W garnku gotujemy wodę. Parnik wykładamy papierem do pieczenia posmarowanym delikatnie olejem. Układamy na nim pierożki, zamykamy i ustawiamy nad gotującą się wodą w garnku. Parujemy ok. 10/12 minut.
Do miski wlewamy sos sojowy, 1 łyżeczkę sosu sriracha (lub więcej). Jeśli nie mamy takiego sosu, możemy użyć świeżej papryczki chili. Dodajemy sok z ćwiartki cytryny, pół łyżeczki oleju sezamowego, 1 wyciśnięty ząbek czosnku, imbir wielkości ok 1cm oraz pęczek posiekanej drobno kolendry. Mieszamy.
Ustawienia cookies