Na patelni podgrzewamy oliwę. Dodajemy umyty szpinak i czekamy, aż zmniejszy swoja objętość, a woda odparuje. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Na kolejnej łyżce oliwy podsmażamy posiekana cebulę. Dodajemy mięso i podsmażamy. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie w misce mieszamy ricottę ze szpinakiem, mielonym mięsem, jajkiem oraz parmezanem. Doprawiamy pieprzem oraz gałka muszkatołową.
W rondelku podgrzewamy mleko. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dalej mieszamy , aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starta mozzarellę i doprawiamy pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Powstałym mięsem nadziewamy rurki cannelloni. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy sosem serowym. Zapiekamy ok 25 min do zarumienienia.
„Cannelloni, ricotta, mozzarella – od samego wymawiania tych słów rośnie apetyt na potrawę w iście włoskim stylu.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies