Cannelloni ze szpinakiem, szynką i mozzarellą

Cannelloni ze szpinakiem, szynką i mozzarellą
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • 10 rurek canneloni
  • 120 g mielonej szynki wieprzowej
  • 100 g szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 120 g sera ricotta
  • jajko
  • pół cebuli
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • sól

 

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 500 ml mleka
  • 100 g sera mozzarella

Krok 1

Na patelni podgrzewamy oliwę. Dodajemy umyty szpinak i czekamy, aż zmniejszy swoja objętość, a woda odparuje. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Na kolejnej łyżce oliwy podsmażamy posiekana cebulę. Dodajemy mięso i podsmażamy. Odstawiamy do wystudzenia.  Następnie w misce mieszamy ricottę ze szpinakiem, mielonym mięsem, jajkiem oraz parmezanem. Doprawiamy pieprzem oraz gałka muszkatołową.

W rondelku podgrzewamy mleko. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dalej mieszamy , aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starta mozzarellę i doprawiamy pieprzem.  

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Powstałym mięsem nadziewamy rurki cannelloni. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy sosem serowym. Zapiekamy ok 25 min do zarumienienia.

„Cannelloni, ricotta, mozzarella – od samego wymawiania tych słów rośnie apetyt na potrawę w iście włoskim stylu.”

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0,25 kg

21,96 zł/1 kg

5,49 zł

17,69 zł/1 kg

14,15 zł

0,5 l

64,98 zł/1 l

32,49 zł

0,25 kg

35,16 zł/1 kg

8,79 zł

1 szt.

11,19 zł

3,99 zł/1 kg

2,00 zł

0,01 kg

149,00 zł/1 kg

1,49 zł

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

1,39 zł

1 kg

1,19 zł

55,90 zł/1 kg

13,98 zł

Zobacz również inne przepisy