Cannelloni ze szpinakiem, szynką i mozzarellą

Cannelloni ze szpinakiem, szynką i mozzarellą
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • 10 rurek canneloni
  • 120 g mielonej szynki wieprzowej
  • 100 g szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 120 g sera ricotta
  • jajko
  • pół cebuli
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • sól

 

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 500 ml mleka
  • 100 g sera mozzarella

Krok 1

Na patelni podgrzewamy oliwę. Dodajemy umyty szpinak i czekamy, aż zmniejszy swoja objętość, a woda odparuje. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Na kolejnej łyżce oliwy podsmażamy posiekana cebulę. Dodajemy mięso i podsmażamy. Odstawiamy do wystudzenia.  Następnie w misce mieszamy ricottę ze szpinakiem, mielonym mięsem, jajkiem oraz parmezanem. Doprawiamy pieprzem oraz gałka muszkatołową.

W rondelku podgrzewamy mleko. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dalej mieszamy , aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starta mozzarellę i doprawiamy pieprzem.  

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Powstałym mięsem nadziewamy rurki cannelloni. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy sosem serowym. Zapiekamy ok 25 min do zarumienienia.

„Cannelloni, ricotta, mozzarella – od samego wymawiania tych słów rośnie apetyt na potrawę w iście włoskim stylu.”

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Primo Gusto Melissa Cannelloni Makaron 250 g
0,25 kg
19,96 zł/1 kg
4,99 zł
Szynka wieprzowa bez kości tacka
18,89 zł/1 kg
15,11 zł
Eisberg Dressing cesarski 50 ml
0,05 l
79,80 zł/1 l
3,99 zł
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
51,78 zł/1 l
25,89 zł
Galbani Ser Ricotta 250 g
0,25 kg
31,96 zł/1 kg
7,99 zł
Carrefour Świeże jaja z wolnego wybiegu M 10 sztuk
10 szt.
0,77 zł/1 szt.
7,69 zł
Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł
Prymat Gałka muszkatołowa mielona 10 g
0,01 kg
149,00 zł/1 kg
1,49 zł
Carrefour Pieprz czarny ziarnisty 20 g
0,02 kg
57,50 zł/1 kg
1,15 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł

Zobacz również inne przepisy