Filety z kurczaka myjemy, czyścimy i tniemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Doprawiamy garam masalą, sokiem z cytryny oraz solą. Polewamy olejem oraz dodajemy jogurt. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1h
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie smażymy kurczaka na nieprzywierającej patelni do zarumienienia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
Na osobnej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy garam masalę, kumin, kurkumę, sól oraz cynamon. Następnie dorzucamy odsączoną nerkowce. Całość mieszamy i podprażamy kilka chwil. Następnie dodajemy passatę pomidorową oraz wlewamy wodę. Całość dusimy na małym ogniu ok 12 min. Blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy podsmażonego wcześniej kurczaka. Podajemy sos z ryżem basmati i dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies