Buraczane gnocchi

Buraczane gnocchi
Dania obiadowe
4-5
Łatwe
1h

Składniki:

  • 600 g ziemniaków Jakość z Natury Carrefour
  • 180 g buraków gotowanych Targ Świeżości
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 160 g mąki pszennej
  • jajko Carrefour Bio

Składniki na sos:

  • 120 g sera gorgonzola Carrefour
  • 180 ml śmietany kremówki Jakość z Natury Carrefour
  • sól
  • garść orzechów pekan
  • zielona pietruszka Targ Świeżości Carrefour
  • łyżka czarnego sezamu lub czarnuszki

 

Krok1

Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski. Za pomocą widelca lub praski rozdrabniamy je na gładkie puree. Następnie dodajemy starte na drobnych oczkach buraki. Po chwili wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól oraz mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Przekładamy na deskę posypaną mąką. Jeśli masa będzie mocno klejąca, dodajemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej tworzymy rulonik i tniemy go na 1 cm kawałki. Formujemy z nich kształt gnocchi i robimy ozdobny rent widelcem.

Gnocchi gotujemy do wypłynięcia w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przekładamy na talerz.

Krok2

Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją. Następnie dodajemy pokrojony w kosteczkę ser gorgonzola. Doprawiamy sos solą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Na talerz wlewamy 2-3 łyżki sosu i układamy ugotowane gnocchi. Posypujemy czarnym sezamem, posiekanymi orzechami pekan oraz drobno posiekaną pietruszką.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
99
 

2 kg

3,50 zł/1 kg

5
00
 

9,99 zł/1 kg

4
99
 

0,5 kg

9,98 zł/1 kg

2
89
 

1 kg

11
99
 

10 szt.

1,20 zł/1 szt.

12
29
 

0,15 kg

81,93 zł/1 kg

1
99
 

0,18 kg

11,06 zł/1 kg

11
90
 

0,06 kg

198,33 zł/1 kg

1
89
 

1 szt.

5
19
 

0,5 kg

10,38 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu