Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski. Za pomocą widelca lub praski rozdrabniamy je na gładkie puree. Następnie dodajemy starte na drobnych oczkach buraki. Po chwili wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól oraz mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Przekładamy na deskę posypaną mąką. Jeśli masa będzie mocno klejąca, dodajemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej tworzymy rulonik i tniemy go na 1 cm kawałki. Formujemy z nich kształt gnocchi i robimy ozdobny rent widelcem.
Gnocchi gotujemy do wypłynięcia w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przekładamy na talerz.
Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją. Następnie dodajemy pokrojony w kosteczkę ser gorgonzola. Doprawiamy sos solą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Na talerz wlewamy 2-3 łyżki sosu i układamy ugotowane gnocchi. Posypujemy czarnym sezamem, posiekanymi orzechami pekan oraz drobno posiekaną pietruszką.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies