Wiosenny buddah bowl z młodymi ziemniakami
Dania obiadowe
Szukasz pomysłu na wiosenny lunch? Polecamy bowl z młodymi ziemniaczkami, kalarepą, jajkiem i pieczoną rzodkiewką – smacznie i zdrowo! Spróbujesz?
Składniki na buddah bowl z ziemniakami:
Przygotowanie:
- Rzodkiewki myjemy i przekrawamy na pół. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie do miękkości. Kalarepę kroimy w plasterki i również gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 4-5 min - następnie odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo.
- Rzodkiewki przekładamy do brytfanki. Polewamy oliwą oraz doprawiamy solą. Następnie skrapiamy połową soku z cytryny i ścieramy skórkę. Dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok. 15-20 min.
- Do miski przekładamy przepołowione ziemniaczki i posypujemy je koperkiem. Następnie dodajemy porcję pieczonych rzodkiewek, plastry kalarepy, przepołowione jajka oraz kiełki słonecznika.