Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty
Dania obiadowe
4
Łatwe
40min

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 250g kiełbasy jałowcowej albo wiejskiej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300ml bulionu
  • 80ml białego wina wytrawnego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sol, pieprz

Krok 1

Na patelnię wlewamy olej. Kiełbasę przekrawamy wzdłuż i kroimy na plasterki. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Na patelni podsmażamy  kiełbasę, po czasie dodajemy cebulkę i czosnek. Chwilę podsmażamy, do skarmelizowania cebulki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Dorzucamy na patelnię. Dodajemy również liście laurowe i ziele angielskie.

Całość zalewamy winem i bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. 

Krok 2

Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pozwalamy odparować nadmiarowi wody.

Na małej patelni umieszczamy mąkę i masło. Podgrzewamy, aż delikatnie zbrązowieje. Dolewamy odrobinę wody z bigosu, mieszamy i całość dodajemy do garnka z bigosem. Koperek drobno siekamy i wrzucamy do garnka. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, do smaku.

Podajemy z pajdą dobrego chleba.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

9
99
 

1 szt.

2
00
 

3,99 zł/1 kg

0   
75
0
50
 

1,99 zł/1 kg

-33%
1
99
 

1 szt.

7
19
 

0,112 kg

64,20 zł/1 kg

2
39
 

0,006 kg

398,33 zł/1 kg

2
09
 

0,015 kg

139,33 zł/1 kg

1
79
 

1 szt.

16
39
 

1 l

12
59
 

0,2 kg

62,95 zł/1 kg

2
75
 

0,08 kg

34,38 zł/1 kg

3
69
 

1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród